Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:03, 23. 3. 2023.

| Kultura

Nizom manifestacija prokupačka Biblioteka obeležava svoj dan

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
pk-biblioteka2-foto-ljmitic
Prokupačka Biblioteka nizom manifestacija obeležava svoj dan; Foto: Lj. M.

Nizom kulturnih manifestacija, od dodele priznanja i zahvalnica najaktivnijim članovima, promocije slikovnice, do književnog memorijala postavke o Radu Draincu i promociji knjige Moralni svedok - savremena poetika memoara koju je napisala Mirjana Bojanić Ćirković, Narodna biblioteka "Rade Drainac“"u Prokuplju danas obeležava svoj dan.

Aktivosti počinju u 11 sati uručenjem zahvalnica i druženjem sa najaktivnijim članovima, a zatim će biti održana promocija slikovnice Zdravo se hranimo i tako se branimo autora Ane Stojanović, a u njenom predstavljanju, učestvovaće i učenici Osnovne škole "Nikodije Stojanović Tatko" i direktor prokupačke Biblioteke Dragan Ognjanović.

Nešto kasnije od 12:30 biće održana književno memorijalna postavka Rade Drainac, u okviru koje će biti predstavljena knjiga Moralni svedok – savremena poetika memoara koja je objavljena u izdanju prokupačke Biblioteke i Univerzitetske biblioteke "Nikola Tesla" u Nišu, a u promociji pored autor, učestvuju i dr Goran Maksimović, Snežana Bojović i Dragan Ognjanović - najavljuju u prokupačkoj Biblioteci.

Knjižni fond biblioteke je oko 100.000 knjiga i godišnje upiše preko 2.000 članova.


Prva građanska čitaonica u Prokuplju osnovana 1910. godine

Ova ustanova baštini tradiciju bibliotekarstva u Toplici još od davne 1910. godine, kada je u Prokuplju osnovana Građanska čitaonica.

Posle prekida nastalog usled Balkanskog i Prvog svetskog rata, 23. marta 1930. godine u Prokuplju se otvara Narodna čitaonica sa univerzitetom. rade drainac Biblioteka nosi naziv po jednom od najpoznatijih pesnika sa ovih prostora; Foto: Lj. M.

Odmah po oslobođenju Prokuplja u Drugom svetskom ratu osniva se Narodna knjižnica i čitaonica u Prokuplju. Biblioteka 1961. postaje matična za opštinu Prokuplje, a 1973. otvara se samostalno Dečje odeljenje, iste godine biblioteka dobija i ime Narodna biblioteka "Rade Drainac" - piše u istorijatu ove ustanove.

Programska delatnost Biblioteke organizovana je na Odeljenju za odrasle, na Dečjem odeljenju i u dva punkta na seoskom području u Maloj Plani i Žitnom Potoku.

Cena godišnje karte za upis u Biblioteku je 500 dinara za odrasle, deca plaćaju 350, a postoji i mogućnost kolektivnog upisa čija je cena 300 za odrasle i 200 dinara za decu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: