Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:16, 15. 5. 2015.

| Kultura

"Noć muzeja" na 13 lokacija u Nišu

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
spomen soba
Biće izloženi rukopisi, lični predmeti, fotografije i druge stvari Branka Miljkovića

U subotu 16. maja niške galerije, ateljei, škole, biblioteka i arhiv otvoriće u “Noći muzeja” svoja vrata posetiocima od 17 do 2 sata iza ponoći.

Niš je jedno od 47 mesta u Srbiji gde će ustanove kulture svoje kulturno blago prikazivati do kasno u noć. Tako će, između ostalog, Nišlije u Istorijskom arhivu moći da vide retke i značajne knjige poput “Zakonika Stefana Dušana Cara srpskog”, a u Galeriji NKC-a postavku dela Spomen-sobe Branka Miljkovića.

Zainteresovani će moći da posete 13 lokacija, a Južne vesti prenose kompletan program.


1. Galerija Niškog kulturnog centra (Bulevar dr Zorana Đinđića 37)

Tematska izložba “Pesnička soba Branka Miljkovića” u kojoj će biti izloženi predmeti pesnikove zaostavštine koja se čuva u fondu Naronog muzeja. Pored delimične rekonstrukcije radne sobe princa poezije, u vitrinama će biti izloženi originalni rukopisi pesama i prevoda, lični dokumenti i predmeti… Svaki posetilac dobiće flajer sa pesmom “Uzalud je budim”. Baner-Citajte-pesme-Branka-Miljkovica-sm

Književno-filmski program o Branku Miljkoviću počeće u 20 sati, a u njemu će učestvovati niški pisci i umetnici, kao i gudački kvartet učenika Srednje muzičke škole. Osim toga biće prikazan dokumentarni film "Pohvala svetu" u kojem stihove Branka Miljkovića interpretriraju poznati glumci Rada Đuričin i Predrag-Miki Manojlović, a o njegovoj poeziji govori kniževnik i književni kritičar Vuk Krnjević.

Izložba slika “Dva grada, jedna duša” Anice Savić na kojoj će biti predstavljeno više od 29 slika sa sa motivima iz Niša i okoline i Belgoroda i Belgorodske oblasti u Rusiji.

2. Galerija - legat Branke Đorđević (Nade Tomić 13)

U ovoj galeriji biće izložena stalna postavka, koju čini oko 70 najboljih dela koja su nastala za života umetnice. Pored toga, od 21 sat biće održano predavanje akademskoj slikara Nemanje Bošnjaka o Polu Gogenu, Polu Sezanu i Vinsentu Van Gogu - "Postimpresionistička trojka“.

galerija art55 Crteži Savine u Galeriji "Art 55" inspiriani sovom

3. Galerija “Art55” (Ćirila i Metodija 17a)

U ovoj galeriji za vreme “Noći muzeja” svoje radove izložiće mladi niški umetnici. U gornjem prostoru galerije je izložba crteža Savine Tomanović Kostov pod nazivom „Tišina“, u lokalu br. 1 se od 19 sati otvara izložba slika Gorana Mitića „Tragovi sumraka“, a u 20 sati u lokalu br. 6  izložba skulptura Danijele Cvijetan.

4. Narodna biblioteka “Stevan Sremac”

Niška biblioteka organizuje izložbu “Svedoci vremena” kojom će predstaviti najstarije časopise koje ima svom fondu. U Muzičkom programu učestvuje hor "Gracija" pod dirigentskim vođstvom gospođice Suzane Petrović.

5. Istorijski arhiv

Cvet-uma-i-duse-ljudske-reference Niški Istorijski arhiv će prvi put izložiti retke i značajne knjige izborom iz istoimene zbirke koja ima 229 naslova. Javnosti će takođe biti predočen i izbor publikacija i brošura koje imaju svojstvo retkih knjiga, a štampane su u Nišu od 1868. do 1945.godine.

Među naslovima koje će posetioci moći da vide su “Zakonik Stefana Dušana Cara srpskog“, „Sveto pismo Staroga i Novoga zaveta“ iz 1868, koje su preveli Vuk Karadžić i Djuro Daničić, Zbornike zakona i uredaba Kneževine i Kraljevine Srbije…

6. Letnja pozornica u Tvrđavi

U Tvrđavi će biti izloženi radovi sa dečje ekološke radionice "Zdrava Tvrđava" na kojoj su mališani vajali skulpture lenjivaca, veverica, majmuna, papagaja, jagura, tukana… Radionica je ove godine imala temu “Prašume Amazonije, pejzaž koji nestaje”.

7. Galerija “Srbija” muzejvirtuelneimovine

U ovoj galeriji u toku je izložba Dušana Todorovića pod nazivom „Muzej virtuelne imovine“, Ona, kako navode organizatori, predstavlja audio vizuelni resamblaž u čijem kontekstu je umetnikova misao o razarajućim posledicama dominacije virtuelizovane stvarnosti u savremenom dobu po duhovni i moralni integritet čoveka.

8. Paviljon u Tvrđavi

U Paviljonu je izložba objekata i instalacija Ivane Dragutinović Sokolovski i Elizabete Matorkić pod nazivom „Vazduh i snovi – omaž Gastonu Bašlaru“. Izložba je ambijentalno performativna postavka čiji statičan deo čine dela Elizabete, a mobilni dela Ivane.

Kao prateći program od 19 sati biće izveden program „Mimi i prijatelji na dar“ u kom će učestvovati Ženski hor „Gracije“, Kvartet omladinske filharmonije, pesnici i glumci. Domaćin programa je dramski umetnik Miodrag Mimi Pavlović.

9. Salon 77

U ovom galerijskom prostoru posetioci će moći da vide izložbu Vojislava Radovanovića „Teorija jedinstva“, koja je osmišljena kao ambijentalna postavka u vidu modularne instalacije sačinjene od najnovijih crteža umetnika.

10. Atelje - Galerija “Milica” (7. jula 5a)

Posetioci će u ovom atelju moći da vide slikanje ikona, ručno duborezanje, kao i ispisivanje kaligrafije u izložbenom prostoru, a stvaranje umetničkih dela pratiće duhovna muzika.

Dok će umetnici Nadica Nađa Ilić, Milovan Penkov i Dušan Milojević slikati, članovi Niškog pesničkog kruga će od 20 do 21:30 održati veče poezije.

1-(9)

11. Galerija Društva arhitekata Niša (Generala Milojka Lešjanina 52)

U galeriji će biti izloženi radovi studenata niškog Građevinsko-arhitektonskog fakulteta sa predmeta Enterijeri.

12. Umetnička škola

U niškoj Umetničkoj školi biće izloženi učenički radovi sva četiri odseka (grafički dizajn, tekstilni dizajn, dizajn enterijera i industrijskih proizvoda i odsek likovnih umetnosti). Pored toga, biće održane otvorene radionice origamija, marblinga, kaligrafije, crtanja i slikanja…

13. Škola mode i lepote

U prostorijama škole biće predstavljeni maturski radovi -  savremeni odevni predmeti inspirisanih nošnjom i pozorišne maske. Od 21 sat učenici će izvesti pozorišnu predstavu, a pripremiće i ekološko-kreativnu radionicu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Todor

    23:22 // 17. 5. 2015.

    Ovo je bila "noć bez muzeja" ostale izložbe su ok.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: