Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:44, 17. 5. 2017.

| Kultura

“Noć muzeja” na 17 lokacija u Nišu

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Uskoro počinje "Noć muzeja"
U "Noći muzeja" sve ustanove će raditi od 17 do 1 sat; ilustracija; foto: narodnimuzejnis.rs

Istorijske izložbe o Radio Nišu, rok sceni, kreativne radionice posvećene najmlađima, “Noć biologije” i pola veka Univerzitetske biblioteke, neki su od programa koji će građani moći da vide u “Noći muzeja”. Manifestacija će biti održana na 17 lokacija, u subotu 20. maja, a vrata će biti otvorena za posetioce od 17 do 1 sat iza ponoći.

Izložbom crteža akademskog slikara Miodraga Daje Anđelkovića “Branko Miljković - između dva vremena”, koja će biti otvorena 18. maja od 18 sati, niški Narodni muzej napraviće uvod ovogodišnjoj manifestaciji “Noć muzeja”.

Organizuje je u saradnji sa RTS-om i dopisništvom u Nišu, pa će izložbu zainteresovani moći da vide u prostorijama dopisništva. Ona će biti otvorena i u “Noći muzeja”. Ulaz će od 18. do 20. maja biti besplatan u svim objektima Narodnog muzeja - Ćele kuli, Arheološkoj sali, Memorijalnom kompleksu i Logoru Crveni krst.

U Galeriji “Srbija” će pred “Noć muzeja” 18. maja biti otvorena “Prolećna izložba ULUS-a” na kojoj će se naći radovi 127 umetnika različitih stilskih opredeljenja i generacija, a učestvovaće i 8 niških umetnika. Na izložbi u Nišu biće dodeljene i prestižne nagrade.

Detalje možete videti na zvaničnom sajtu manifestacije "Noć muzeja".


Program “Noći muzeja”:

Narodni muzej Niš

Posetioci će u “Sinagogi” moći da vide izbor reprezentativnih eksponata. Na programu “Otvorena riznica muzeja” biće predstavljena remek dela slikarstva iz zbirke Istorija umetnosti Paja Jovanović, Stevan Todorović, Đorđe Krstić, Uroš Knežević, Beta Vukanović, Vlaho Buhovac, Boža Ilić, Leonid Šejka, Todor Stevanović, Milan Konjović, Miroslav Anđelković, Milić Stanković.

Autori izložbe: Mara Makarić (viši kustos), Iva Trajković (muzejski savetnik). Moderator projekta  Jovan Mladenović (viši kustos).


Narodno pozorište

U foajeu Pozorišta biće izložene pozorišne fotografije Dušana Mitića Cara, pozorišni kostimi koje je izabrao Dejan Gocić, a na platou ispred Narodnog pozorišta biće održan koncert “Teatar benda” koji počinje u 21 sat.


Narodna biblioteka “Stevan Sremac”

Od 18 sati će se u Biblioteci sastati brojni književnici i muzičari, a od 20 sati će u holu biti otvorena izložba grafika japanske umetnice Kijo Vada, za koju kažu da su njene slike tople i meke, poetične, misaone i duboko intimne. U pasažu Biblioteke biće postavljena izložba povodom obeležavanja 125 godina od osnivanja Srpske književne zadruge.


Istorijski arhiv Niš

Duh starog Niša kroz pozivnice zainteresovani će moći da vide na izložbi za koju je izdvojeno stotinak najatraktivnijih. Najstarija u arhivskoj zbirci je iz 1890. Godine, a biće prikazane i pozivnice za koncerte, venčanja, slave, zabave, balove, kulturna i politička dešavanja.


Univerzitetska biblioteka “Nikola Tesla”

Biće prikazana izložba knjiga, fotografija, dokumenata i predmeta koji ilustruju 50 godina postojanja i rada niške Univerzitetske biblioteke, kao i put koji je prešla od osnivanja do danas.


Bioskop "Kupina"

Izložba fotografija iz Južne Amerike i projekcija kratkog filma "Putevima Inka" biće prikazani u bioskopu od 21 sat.


Građevinsko-arhitekstonski fakultet

Studenti Katedre Zgrade za stanovanje predstaviće izložbu “Enterijeri 17” i jedina je studentska izložba koja neprekidno traje od 2000. Godine. Nastupiće i vokalno-instrumentalni kvartet “By Heart”.


Plato ispred „Letnje Pozornice“ u Tvrđavi

Izložba radova “Zdrava tvrđava” - programa ekoloških radionica za decu predškolskog uzrasta koja se 9. Put realizuje u Nišu.


Poslovno-obrazovni centar Univerziteta “Metropolitan”

Izložbu “Preplitanja” karakteriše digitalna umetnost bazirana na pikselizaciji, koja se javlja kao logičan i prirodan sled tradicionalne tehnike mozaika i modernog kolaža. Postavka na kojoj će radili studenti Centra u Nišu sa svojim mentorima, posetioce vodi kroz evoluciju u toku koje se kamene kockice pretvaraju u piksele i 3D objekte.


Dopisništvo Radio Beograda 2 u Nišu

“Noć uz dobri, stari radio” je izložba fotografija od nastanka Radio Niša 1946. godine do danas, a posetioci će moći da vide predajnike, fotografije poznatih spikera i novinara, nekadašnji orkestar radija iz koga je nastao simfonijski orkestar u Nišu, kao i poznate ličnosti koje su gostovale ili snimale prve ploče u radiju. Tokom izložbe emitovaće se i prilozi i emisije iz fonoteke dopisništva.


Gimnazija “Svetozar Marković”

Na manifestaciji “Noć biologije” srednjoškolci će nauku, kulturu i ono što uče u školi svima na jednostavan i maštovit način da približe i prikažu kroz jednostavne eksperimente, igraonice, kvizove, kratke filmove i interaktivne radionice.


Mala sala Niškog kulturnog centra

Prvo javno prikazivanje filma koji je nagrađen “Zlatnom Buklijom”, a snimljen je povodom 200 godina od smrti Vožda Karađorđa. „Kraljevski top-Istorija srpske krune“ je film  koji govori o nastanku i dramatičnoj sudbini poslednje srpske krune i pratećih regalija, izlivenih od Voždovog topa iz Prvog Srpskog Ustanka. Premijerno prikazivanje je 20. maja od 20 sati u maloj sali NKC-a.


Dvorište zgrade Univerziteta

Na humanitarnoj izložbi “Niška rok scena šezdesetih” biće izložena prva izdanja ploča, fotografije bendova i isečci iz novina. Svi eksponati su deo privatne kolekcije Dragana Aranđelovića. Posetioci će dobrovoljnim prilogom moći da pomognu lečenje Miljane Ristić Stanković.


Galerija “Art 55”

Izložbe niškog umetnika Nikole Antonova i umetnice iz Beograda Aleksandre Grbović biće otvorene do 30. maja.


Umetnička škola Niš

Biće predstavljeni radovi učenika sa smerova Dizajn enterijera i industrijskih proizvoda, Dizajn tekstila, Likovni tehničar i Grafički dizajner.


Škola mode i lepote

Revija odevnih predmeta i frizura počeće u 20 sati, a biće izloženi i učenički radovi iz oblasti dizajna, tekstila i predmeta crtanja i slikanja, umetničkih fotografija.


Ustanova “Dečiji centar”

Dečije likovno stvaralaštvo “Boje mog detinjstva” - likovni konkurs na kome su učestvovale niške osnovne škole. Biće održan i mini koncert na kome će biti izvedene kompozicije sa festivala “Majska pesma”.


Atelje-galerija “Milica”

Nalazi se u Ulici 7. Juli 5a, a tamo će posetioci moći da vide slikanje ikona, ručno duborezanje, ispisivanje kaligrafije, uz duhovnu muziku.


Galerija “Šukletović”

Nalazi se u Dušanovom bazaru, a biće izložene slike Nede Veselinović Šuketović na temu “Grad”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • N. Živadinović (akademski slikar)

    18:00 // 17. 5. 2017.

    Muzej se napokon vraća, kao bastion kulture u Nišu !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: