Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:47, 19. 5. 2018.

| Kultura

"Noć muzeja" u Nišu na 16 lokacija

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
televizori
Izložba uređaja u Singidunumu; foto: S. M.

Dokumenta i fotografije iz 19. veka, album sećanja na heroje iz Prvog svetskog rata, izložba posvećena Klimtu, pozorišni kabare, izložba uređaja proizvedenih u niškoj Elektronskoj industriji, samo su neke od postavki koje će večeras građani moći da vide na 16 lokacija u Nišu, na manifestaciji "Noć muzeja".

U Istorijskom arhivu Niš, navode, biće izložena najstarija i najvrednija arhivska građa iz 19. veka.

Javnost će moći da vidi najstariji dokument Istorijskog arhiva Niš – bakrotisk iz 1737, kao i skice niške Tvrđave iz te godine, turske tapije iz 1872, bibliju iz 1868. godine, koju su preveli Vuk Karadžić i Đura Daničić, Zbornike zakona i uredaba Kneževine i Kraljevine Srbije od 1839. do 1889. godine, prvi srpski bukvar iz 1836.godine - navode u Arhivu.

album secanja Sećanje na Petra Nikolića, rođenog u Velikoj Lukanji, učesnika Velikog rata, čuva praunuk Zaljubljenici u istoriju, moći će da se “presele” u 20. vek, zahvaljujući takozvanom Albumu sećanja sačinjenom od fotografija, dnevnika, pisama i dokumenata srpskih heroja iz Velikog rata. Ova izložba otvorena je u Domu vojske.

Posetioce očekuje i stalna postavka Muzeja zdravstvene kulture u Pasterovom zavodu, koja obuhvata dokumenta, fotografije, fotoalbume, osnivačke akte, medicinsku dokumentaciju vezane za razvoj medicine u svetu i u Srbiji.

Stalna postavka obuhvata i razvoj medicinske tehnologije prikazom raznih aparata korišćenih u medicinske svrhe koji su donacije različitih zdravstvenih institucija u Nišu - navode u ovom Muzeju.


Proizvodi Elektronske industrije Niš

Radio-prijemnici, televizori i drugi uređaji nekadašnjeg giganta Elektronske industrije iz Niša biće izloženi na Univerzitetu "Singidunum"

Izložba "Niš - grad elektronike kroz vreme" posetiocima prezentuje proizvode Elektronske industrije Niš iz druge polovine prošlog veka, poput tranzistora, radija, televizora, gramofona, kompjutera i drugih rezultata primene vrhunskih inovativnih i naprednih tehnologija po kojima je ovaj gigant elektronike i Niš bio prepoznatljiv u celom svetu - navode u ovom Univerzitetu.

Sastavni delovi postavke su, dodaju, i komplementarne izložbe Audio muzeja "Dragan Bojković" i Etno muzeja "Rautovo".


Veliki broj vizuelnih izložbi

Ljubitelji slikarstva moći će na Noći muzeja u Nišu da posete izložbu posvećenu slikaru Gustavu Klimtu, koja je postavljena u Univerzitetskoj biblioteci “Nikola Tesla”.

Pored toga, u Narodnoj bibiloteci Stevan Sremac posetioce očekuje izložba niškog umetnika Miroslava Anđelkovića "Čekajući kineski most", predavanje o Puškinu, izložba "Dvesta godina od prvog izdanja Vukovog Srpskog rječnika" i izložba i radionica kaligrafije.

Galerija art 55, kako kažu, prikazuje prvu samostalnu izložbu fotografija Ivon Tajn.

Veću pažnja javnosti umetnica je privukla sa svojom serijom fotografija "Trideset dva kilograma". Fotografije se bave morbidnom težnjom mladih devojaka i žena ka ekstremnoj vitkosti - navode iz ove Galerije.

Izložba radova učinika Umetničke škole biće postavljena upravo u ovoj obrazovnoj ustanovi, a svoju izložbu će imati i učenici Škole mode i lepote.

Izložbe će još biti i u Atelje-galeriji “Milica” u Ulici 7. jula, kao i u Galeriji “Šukletović” u Dušanovoj ulici.


Ispred Pozorišta kabare

Niški glumci će pevati numere iz najpoznatijih filmova, predstava i mjuzikla, u Narodnom pozorištu u Nišu.

Pored toga, u foajeu Pozorišta biće otvorena izložba radova studenata Fakulteta digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan.

Izloženi radovi prikazuju lične i životne pobede, pobede umetnosti i kulture, kao i shvatanja o važnim i vrednim podvizima sveta oko nas. U sklopu izložbe biće predstavljene i digitalne animacije na temu „Pobede i pobednici“, kao i interaktivne radionice kaligrafije i crtanja - ističu organizatori.

Celokupan program manifestacije "Noć muzeja" možete da pogledate na njihovom sajtu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: