Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:29, 3. 6. 2019.

| Kultura

"Noć srpskog filma" sledeće nedelje u Nišu, Leskovcu i Pirotu

Autor:B. A.Izvor:Južne vesti
film isti
Manifestacija se održava u 32 grada u Srbiji, foto: Filmski centar Srbije

Južni vetar, Taksi bluz, Kralj Petar Prvi i Zlogonje četiri su filma srpske kinematografije koje će moći da pogleda publika u Nišu, Leskovcu i Pirotu u okviru jednodnevne manifestacije Noć srpskog filma. Manifestacija će se održati u sredu, 5. juna.

U bioskopu Leskovačkog kulturnog centra, na dan manifestacije, od 16 sati je na repertoaru priča o desetogodišnjacima Jovanu i Milici - dečji film Raška Miljkovića Zlogonje. Od 17:45 publika će moći da pogleda film Petra Ristovskog Kralj Petar Prvi, a nakon toga i popularni Južni vetar i ovogodišnje ostvarenje Taksi bluz.

Manifestaciju Noć srpskog filma pokrenuo je Filmski centar Srbije kako bi se, kažu, popularizovalo domaće stvaralaštvo.

Ideja je da se savremena srpska produkcija učini inspirativnom i pristupačnom što većem broju gledalaca, posebno mladima - kažu u Filmskom centru.

Isti filmovi na repertoaru su i u Pirotu, a prikazuju se od 16 sati u bioskopu Doma kulture.

Pre svakog filma biće prikazana 4 kratkometražna - igrani film Mališan reditelja Danila Bećkovića, animirani Eho Koste Rakićevića i Boriše Simovića, dokumentarac Isti Dejana Petrovića, kao i studentski film Šafarikova 19 Lane Pavkov.

Svi filmovi u Nišu prikazivaće se u velikoj sali Niškog kulturnog centra, a satnica prikazivanja biće naknadno saopštena.

Cena pojedinačnih ulaznica je 100 dinara.

Inače, Noć srpskog filma održava se u 32 grada širom Srbije.

Opis filmova

Južni vetar govori o životu Petra Maraša, pripadnika beogradske automobilske mafije, koji napušta roditeljski dom i sa dugogodišnjom devojkom Sofijom se useljava u svoj novi stan. Klan čiji je pripadnik, a kojim upravlja iskusni "Car", dobro "radi". Posao je uigran, novca ima dovoljno za sve, a policija im ne pravi probleme.

Taksi bluz je romantična komedija. Glavni junak ove priče je Marko (42), simpatični propali dramaturg koji godinama radi kao taksista i čije avanture pratimo tokom jedne urnebesne noći. Naizgled jedan normalan dan na poslu će se pretvoriti u haos kada se u njegova kola ušunja dečak Damir koji je pobegao iz doma za nezbrinutu decu i koji je u potrazi za svojim ocem.

Film Kralj Petar I vodi nas u vreme kada se Kralj Petar Karađorđević vratio u domovinu, uveo parlamentarnu demokratiju na dvoru i započeo obnovu Srbije.

Zlogonje je priča o Jovanu i Milici, desetogodišnjacima koji se upoznaju kada Milica nenadano stigne u Jovanov razred. Da ga druga deca ne bi emotivno povređivala, usamljeni Jovan je izgradio svoj svet iz mašte u koji Milica malo po malo uspeva da se probije. Ona ga poziva u avanturu oslobađanja njenog oca od nove žene, Miličine maćehe, za koju veruje da je veštica koja je začarala tatu.

Isti je film metafore koji se, prikazivanjem svakodnevice osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji, bavi temom gubljenja identiteta pojedinca pod uticajem sistema. Uspostavljajući paralelu između zatvorskog i šireg, društvenog sistema, ova jdokumentarac istražuje relativnost ljudske slobode.

Šafarikova 19 je drama apsurda u kojoj Vanja (Jasna Đuričić) organizuje neobičnu večeru. Kroz niz neočekivanih događaja, saznaje da živi u dubokom poricanju.

U kratkometražnom animiranom filmu Eho, petogodišnji dečak provodi dan sa ocem, kojeg tek povremeno viđa, u prirodi uz igru dozivanja eha. Nakon velikog emotivnog naboja koje igra i prisustvo oca u njemu stvaraju, on se vraća majci u kuću, gde za takve izlive "iracionalnog" odnosa prema svetu nema nimalo mesta.

U filmu Mališan, mobilni telefon je najbolji prijatelj tinejdžera koji je otišao na izlet sa roditeljima i malom sestrom. Kada krene smak sveta izazvan zombi virusom, prijateljstvo će se naći na ispitu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: