Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:50, 16. 5. 2012.

| Kultura

Nova knjiga Nikole P. Ilića

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
dragan p ilic

"Perfidne igre Draže Mihailovića" naziv je nove knjige Nikole P. Ilića, poznatog leskovačkog istoričara koja se pojavila pre nekoliko dana u izdanju Republičkog odbora SUBNOR-a Srbije.

- Podstaknut aktuelnim raspravama u vezi sa ulogom Draže Mihailovića, komandatna četnika u Drugom svetskom ratu, opredelio sam se da javnosti prezentujem neke istorijske činjenice radi realnog sagledavanja događaja iz tog perioda – kaže Nikola Ilić, poznati leskovački istoričar i publicista.

Dr Ivan Becić, koji je zajedno sa prof. dr Živanom Stojkovićem, recenzent, ističe da uz delo prof. dr Branka Petranovića o radu na ideji Balkanske federacije, ova knjiga Nikole P. Ilića daje značajan doprinos sagledavanju problema iz perspektive emigranskih vlada balkanskih država.

Vlastimir Veljković, profesor, novinar i publicista, u pogovoru pod nazivom "Tragalačka istrajnost", ocenjuje da je očigledno Nikola P. ilić uložio veliki napor sačinivči dokumentovan, lako čitljiv i zanimljiv tekst u čijem su središtu ortakluk, jalove kombinatorike i bezobzirne obmane o stvaranju tzv. Balkanske unije.

Veljković naglašava da je Ilić najnovijom knjigom razotkrio "pregrš zamršenih igara" i najstrože čuvanih tajni iz vrtloga Drugog svetskog rata.

Istoričar i publicista Nikola Ilić do sada je, inače, objavio 25 knjiga u kojima je, kako primećuje Veljković, obradio čitave "lavirinte" potisnutih zabluda ili zaboravu prepuštenih događaja iz naše ne tako daleke prošlosti, a osnovni tematski nit je otvoreni antifašistički bunt i otpor našeg čoveka i neviđeno žrtvovanje srpskog naroda.

Ilić je autor i poznate knjige "Krvavi februar" u kojoj se govori o dramatičnim danima Bojnika i Puste Reke kada je u jednom danu, 18. februara 1942. godine, streljano više od 500 rodoljuba.

Izuzetnu pažnju javnosti privukla je i Ilićeva knjiga "Vera Popović u vrtlogu špijunaže", ali i delo "Vreme obračuna", o sukobu Josipa Broza Tita i Aleksandra Rankovićeva, Četvrtom plenumu i događajima koji su usledili u smenjivanju "nepodobnih" kadrova.

Pema oceni dobrih poznavalaca prilika na jugu Srbije, knjige Nikole P. Ilića su, kako s pravom uočava Veljković, "dragocen doprinos u raspoznavanju minulog, prilog više u znamenitoj riznici zavičajne istorije i istorije Srbije".

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Lazar Ilic

    21:05 // 28. 10. 2012.

    To je moj pra deka :D

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: