Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:50, 4. 3. 2021.

| Kultura

Nova najava o izgradnji male scene niškog teatra, nepoznat početak radova

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
pozoriste niš
Novac obezbeđen, projekat spreman, kada če krenuti radovi? ; foto: JV/Lj.Jocić

Zajmom iz evropskih fondova i budžetskim parama država će finansirati nekoliko projekata rekonstrukcije ustanova kulture, a među njima je i Narodno pozorište u Nišu gde će se, barem prema najavama, konačno izgraditi mala scena čija je izgradnja nekoliko puta najavljivana. Među projektima je i rekonstrukcija Doma Vojske u Pirotu koji očekuje renoviranje fasade, stolarije i krova.

Narodna skupština usvojila je 2. februara Zakon kojim se potvrđuje zajam za modernizaciju ustanova kulture, kojim će se od Banke za razvoj Saveta Evrope uzeti 20 miliona evra.

Uz 10 miliona evra, kako saopštavaju iz Vlade Srbije, koja će država dati iz budžeta, drugih zajmova i donacija, finansiraće se projekti modernizacije infrastrukture u kulturi, pri čemu će, između ostalog, biti poboljšan pristup zgradama i unapređena njihova energetska efikasnost, a biće očuvana i njihova arhitektonska i istorijska vrednost.

Projekat podrazumeva radove na obnovi i održavanju enterijera Narodnog pozorišta u Beogradu, Muzeja Jugoslavije u Beogradu, Umetničkog paviljona "Cvijeta Zuzorić“ i višefunkcionalnog kulturnog centra u Pirotu. Biće obnovljena i zgrada Narodnog pozorišta u Nišu, gde će biti izgrađena i "Mala scena“ - saopštavaju iz Vlade.

Time se je konačno, barem prema najavama, pronašao novac za dogradnju Narodnog pozorišta u Nišu, koje je najavljeno još pre 3 godine.

Tada je rečeno da će troškove koji su tada procenjeni na 44 miliona dinara, podeliti Grad i država, a da bi radovi trebalo da krenu krajem 2018. godine.

Ipak, oni nisu krenuli, kao ni oni najavljeni za 2019. godinu.

Sada nove najave dolaze od Vlade Srbije, a direktor niškog teatra Spasoje Ž. Milovanović kaže da je to značajna vest za sve Nišlije, kao i za pozorište na čijem je čelu. Mala scena biće u obliku ćiriličnog slova P Mala scena će biti u obliku ćiriličnog slova P; foto: JV/J. Adamović

Na taj način se potvrđuje da Narodno pozorište ima kapacitet za različite sadržaje, moći ćemo da obogatimo repertoar, da budemo što aktivniji i da otvorimo prostor za neke druge forme koje do sada nismo imali - kaže Milovanović.

Mala scena bi, prema ranijim planovima, trebalo da se izgradi iza Narodnog pozorišta - postojeća zgrada biće "produžena" ka parkingu, a imaće veliki "stakleni zid" preko koga će građani moći sa ulice da vide šta se unutra dešava. Imaće oko 200 kvadrata i preko sedišta.

U pitanju je proširivanje kapaciteta. Imaćemo oko 100 mesta za gledaoce, tu će sada biti prostor za te male forme, da mogu i mladi glumci da dobiju prostor. Ono što nismo mogli da radimo do sad jer scena nije dozvoljavala to - objašnjava direktor.

Kada bi radovi trebalo da krenu nije poznato, jer je i sam direktor bio iznenađen najavama Vlade.

dom vojske pirot Rekonstrukcija i Doma Vojske u Pirotu; foto; Lj. F. Novca će biti i za rekonstrukciju Doma Vojske u Pirotu u kome se održavaju razna kulturna dešavanja.

Oronuli objekat, od 2014. godine u vlasništvu grada, prema projektu, očekuje sredjivanje fasade, zamena stolarije i rekonstrukcija krova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Torpedo

    20:01 // 4. 3. 2021.

    Kao i uvek, pricica za naivne ! Godine prolaze, vreme tece, budzetska plata za nerad na vreme, foliranje, provincijalna zabokrecina i margina i izgovor - korona !

  • kulturna

    18:24 // 4. 3. 2021.

    Pa bravoooo.Konačno.Nadam se da će konačno Akademsko pozorište dobiti veći prostor jer su to zaslužili.U ime onih koji vole pozorište hvala vladi Srb

  • Bruno

    16:57 // 4. 3. 2021.

    Oće biti ko koncertna dvorana?

    • Goga

      07:42 // 5. 3. 2021.

      Poznavajući gospodina Milovanovica mislim da neće. Do sad je sve uspeo da izgura sto je najavio. Mislim da odavno nismo imali opravnijeg upravnika pozorista.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: