Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:00, 7. 6. 2012.

| Kultura

Nova predstava niških lutkara

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
slike sa izlozbe
Scena iz predstave "Slike sa izložbe"

Premijera predstave "Slike sa izložbe" biće održana u petak u 19h u Pozorištu lutaka u Nišu.

Predstava je rađena po istoimenoj kompoziciji Modesta Musorgskog, ona ujedno i prati celu priču.

Uz zvuke muzike slikar, kog glumi Srđan Miljković, oslikava svoje platno. Problem nastaje kada se na platnu pojavi crna mrlja protiv koje se slikar "bori" raznim bojama, stvarajući pritom iznova zanimljive slike.

Režiju i scenario za predstavu radila je Biserka Kolevska, a scenografiju Svila Veličkova.

- Gledala sam da predstava bude interesantna, nije dovoljno samo da priča bude zanimljiva, potrebno je da i forma bude primamljiva deci. Mi stalno istražujemo i ovo je prvi put da je predstava koja koristi formu senki rađena sa senkama u boji - rekla je Biserka Kolevska.

U pozorištu kažu da je predstava namenjena deci od 5. razreda, mada je sigurno da će u njoj uživati i stariji, kao i ljubitelji klasične muzike i umetnosti.

- Ovde smo objedinili teatar pokreta i teatar senki, sigurni smo da će se gledaocima dopasti. Nadamo se da ćemo im ovom predstavom i približiti umetnost. Umetnost ne mora uvek da se razume, ona se oseća - rekla je o predstavi Ljiljana Kostadinović, direktorka Pozorišta lutaka.

Iako je predstava bez ijedne reči, ipak lako drži pažnju gledalaca svih četrdesetak minuta koliko traje.

Pored Miljkovića, predstavu izvode glumci Tatjana Milenković, Nataša Ristić, Biljana Radenković, Davorin Dinić i Toma Bibić. Njih nećete moći da vidite, oni će vam dočarati sliku i efekte iza platna.

pozoriste lutakaa Iz predstave "Slike sa izložbe"

Glumci kažu da im je bilo izuzetno zanimljivo i zabavno dok su spremali predstavu, jer dok prave senke koriste boje, brašno, kafu, vodu i testo. Oni kažu da su zbog nepredvidivosti ovih materijala morali da udu prilično oprezni jer svaki put slika biva drugačija.

Predstavu odlikuje i to što je nastajala u saradnji sa rediteljem i zahvaljujući sličnom senzibilitetu glumaca i njihovoj uigranosti priča ima jedinstvenu nit.

Ulaz na premijeru je slobodan.

Oni koji ne budu stigli da je pogledaju imaće prilike da vide reprizu u nedelju od 11:30h, a cena karte je 200 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: