Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:48, 10. 12. 2020.

| Kultura

Nova zbirka priča "Neonski bluz" niškog pisca Dejana Stojiljkovića

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
neonski bluz
Nova zbirka priča od danas u prodaji; foto: dejanstojiljkovic.rs

Kao nastavak prethodne zbirke Kišni psi objavljen je Neonski bluz niškog pisca Dejana Stojiljkovića, kolekcija koja objedinjuje 10 priča koje je pisao prethodnih godina, a različitih su žanrova. Stojiljković ističe da je zbirka značajna jer je pripovetka kao forma skrajnuta poslednjih godina, iako se, smatra, pisac zapravo procenjuje po tome kako piše kraće forme.

Neonski bluz je od danas u knjižarama, a može se kupiti i onlajn, a kako navode iz Lagune - zbirka donosi nova prozna ostvarenja iz književne radionice jednog od najpopularnijih savremenih srpskih pripovedača.

Stojiljković za Južne vesti kaže da je ovo svojevrsni nastavak njegove prethodne zbirke Kišni psi.

To je izbor 10 priča koje sam pisao prethodnih nekoliko godina, dobar deo njih je objavljen na servisu čitalačkom Book mate, a naslovna priča je izdata u antologiji američkoj Belgrade Noir i to je neka moja prva prava beogradska priča - kaže Stojiljković.

Priče u njoj su različitih žanrova, od istorijske fikcije do horora, a smeštene su u različitim vremenskim periodima - prva se događa u Rimu i to je priča o Svetom Valentinu, a poslednja Lenjingradu i možete je čitati i na Južnim vestima.

Zbirka je značajna, smatra autor, jer je pripovetka kao žanr i forma malo skrajnuta u odnosu na roman za koji se smatra da je najbitniji i najveći u životu pisaca.

A ustvari ja smatram, i ne samo ja nego i mnogi to kažu, da se pisac procenjuje po pripoveci, po kraćoj formi, jer ko zna da napiše kraću formu napisaće i dužu. Ja volim da kažem i da recimo ko je čitao samo Andrićeve romane nije pročitao Andrića, treba da pročita njegove pripovetke da bi video koliko je zapravo veliki pisac - ističe Stojiljković.

Stojiljković kaže da trenutno radi na tri značajna projekta - pisao je seriju o Tomi Zdravkoviću sa Draganom Bjelogrlićem, sa kojim je radio i Senke nad Balkanom, uveliko radi na romanu o Branku Miljkoviću, kao i nastavak stripa Duga noć i crne zastave sa crtačem Nenadom Cvetičaninom koji je bio gost na festivalu u Nišu.


Spisak priča iz zbirke Neonski bluz

ŽUTI ŠAFRAN – priča inspirisana legendom o svetom Valentinu, radnja se odvija u Rimu u doba vladavine Klaudija Gotskog.

DUBOKO I HLADNO – psihološki horor o ukletom jezeru u Srbiji koje u svojim dubinama krije mračnu tajnu.

NEMA HRABROSTI – pripovetka je inspirisana istinitim događajem tj. incidentom u kome je glavni učesnik bio kapetan specijalnih snaga britanske vojske na Kosovu, a potonji popularni pop-pevač Džejms Blant, koji je dobio direktno naređenje da napadne ruske padobrance stacionirane na prištinskom aerodromu „Slatina“.

IZA ČUDESNOG ZIDA – pripovetka iz tzv. „Mančesterskog ciklusa“, glavni akteri su braća Galager iz grupe Oasis, govori o tome kako je nastala njihova pesma „Wonderwall“.

SUBWAY STORY – Minijatura koja se bavi ulogom serijskog ubice u društvu spektakla, svojevrsna fan-fikcija inspirisana stripom Dilan Dog.

ZASLEPLJEN SUNCEM – Kafkijanska priča inspirisana istoimenom pesmom muzičara Everlasta, prvi put publikovana u dnevnom listu „Politika“.

PREBOLETI MANČESTER – Još jedna priča iz „Mančesterkog ciklusa“, bavi se susretom članova nemačke grupe Kraftverk sa frontmenom mančesterskog benda New Order, sredinom osamdesetih, a povodom čuvene pesme „Blue Monday“.

DRUGA STRANA PONOĆI – Treća priča iz „Mančesterskog ciklusa“ prati Tonija Vilsona, vlasnika izdavačke kuće „Factory“ i televizijskog voditelja u pokušaju da po narudžbi jednog demona organizuje svirku za duhove napuštenoj mančeseterskoj diskoteci.

NEONSKI BLUZ – Naslovna priča koja je objavljena u američkoj antologiji „Belgrade Noir“, ovo je njena srpska premijera. Privatni detektiv početkom dvehiljaditih dobija zadatak da reši ubistvo staro skoro sto godina. Istraga ukazuje da je glavni osumnjičeni – Nemanja Lukić, junak romana „Konstantinovo raskršće“.

D’ARTANJANOVA SMRT – Potresna parabola o ratu i ljudskoj patnji, smeštena u Lenjingrad pod nacističkom opsadom, inspirisana istinitim događajem.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Spiridon

    08:30 // 18. 12. 2020.

    Pročitah, to jest, protrčah. Čitajući neke pisce shavtam da mi u Srbiji živimo u raju, da nam je vekovna budućnost zagarantovana, pa možemo o svemu i svačemu samo ne o našim mukama... Sve mi se čini, ima muka, ima teških muka. Živi bili pa videli!

    • bataraka

      14:43 // 19. 12. 2020.

      Pretpostavljam da je za vas taj "raj" ovo: "Usput sam gledao kroz prozor, pored mene je promicala Srbija, zemlja natrulih taraba i kuća sa nedovršenom fasadom. Zemlja sumorne svakodnevice i zatvorenih fabrika. Zemlja vašara, sahrana i svinjokolja, zamandaljenih domova kulture i zadimljenih kafana, i pijaca na kojima se prodaju polovni frižideri doneseni iz nekog zapaljenog sela u Slavoniji."

  • profesor

    11:18 // 11. 12. 2020.

    deksa pantalejski dok ne uđe u lektiru, ništa nismo uradili... i NIN-ova i još neka nagrada.. Nobel recimo.

  • Vesna

    14:24 // 10. 12. 2020.

    Obožavam ga. Izvanredan pisac. Jedva čekam da pročitam svaku njegovu knjigu pa da i ovu. Bravo Nišlijo!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: