Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:06, 5. 2. 2018.

| Kultura

Nove postavke u logoru Crveni krst

Autor:J. Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
logor
Tri nove tematske postavke; foto: Vanja Keser

Pet godina nakon što je izmenjena postavka u niškom logoru Crveni krst, ali samo u prizemlju, pred godišnjicu proboja logoraša, kako kažu u Narodnom muzeju, novim stalnim izložbama biće ispunjene prostorije na spratu. Zbog radova na stalnoj postavci, od 5. do 11. februara Logor će biti zatvoren za posetioce.

Prema rečima direktora Narodnog muzeja u Nišu Nenada Spasića, u tri prostorije biće postavljene izložbe na tri teme - o svakodnevnom životu logoraša, jevrejskom pitanju u Nišu i o humanitarnoj organizaciji “Crveni krst”.

Ideja je prvo bila da budu tematske izložbe, ali smo ipak odlučili da sve ono što je vezano za Logor treba da bude izloženo tamo. U jednoj sobi prestaviće se na koji način je “Crveni krst” učestvovao u životu logoraša, jer su neki od njih zahvaljujući ovoj organizaciji bili lečeni i dobijali hranu - objašnjava Spasić.

Druga soba na spratu imaće novu postavku koja će podsetiti na probleme sa kojima se suočavala jevrejska zajednica u Nišu.

logor Soba komandanta Šulca deo je postavke u prizemlju; foto: JV Treća soba, prostorno najveća, biće ispunjena predmetima koji treba da oslikaju kako je izgledao svakodnevni život logoraša. Biće izložena njihova odeća, pisma, dokumenta…

Ostale sobe na spratu nećemo stići da sredimo, ali je u planu da i tu budu uskoro redizajnirane postavke - kaže direktor niškog Muzeja.

Napominje da će sve ove izložbe postati deo stalne postavke logora, a da će u prizemnom delu postavka najverovatnije ostati ista. Što se tiče stare postavke, koja je promenjena pre 5 godina, najavljuje da će se neki njeni najznačajniji delovi biti ponovo vraćeni.

Ono što ima veliku vrednost od stare postavke ili ćemo implementirati u postojeću ili staviti u zaseban prostor koji će imati muzejsku dimenziju, jer će pokazati kao su nekada to stručnjaci radili, kao i dimenziju u kojoj se prikazuje istorija logora - rekao je Spasić.

Šta su istočari spremili novo za postavku koncentracionog logora građani će moći da vide od 12. februara, upravo na dan kada se obeležava 76 godina od proboja i bekstva logoraša.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ***

    09:50 // 6. 2. 2018.

    Da li je neka niska osnovna skola odvela djake da vide ovaj logor? Koliko ekskurzija ga je prosle godine posetilo? Ucitelji nase dece,pokazite ucenicima ovo.Vazno je da ih vodite da vide akva park u Jagodini i dinosaurose u Svilajncu.

  • AntiPA

    22:21 // 5. 2. 2018.

    Ko je sada upravnik logora? Da li su ovi “nasi” ili su Nemci?

  • Dragica i Gaga - Ei FMO

    21:58 // 5. 2. 2018.

    Neša Spasić nam je bio omiljeni direktor u Ei. U svakom poslu bio uspešan, a ostao čovek. Rado ga se sećamo i puno ga pozdravljamo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: