Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:56, 12. 1. 2019.

| Kultura

Nove predstave i više gostovanja planovi leskovačkog Pozorišta

Autor:B. AntićIzvor:Južne vesti
narodno pozoriste leskovac
Novi komadi i više gostovanja u 2019. godini, foto: B.A.

Novu godinu Narodno pozorište u Leskovcu “otvoriće” u petak, 18. januara, gostovanjem niškog teatra koji će odigrati Limunaciju, a publika u januara može videti i premijeru predstave Otac. Osim novih komada, kako na večernjoj, tako i na dečjoj sceni, v. d. direktora Dragan Boža Marjanović, u toku ove godine najavljuje i više gostujućih predstava.

U 2019. godini, prema najavama Marjanovića, na sceni leskovačkog pozorišta naći će se 5 novih predstava - 3 ansambl i 2 predstave za decu.

Već 18. januara imamo premijeru predstave Otac rađenu po tekstu švedskog pisca Augusta Strindberga, a režiju potpisuje Miloš Jagodić - kaže Marjanović.

Osim ove, u toku godine publika će moći da pogleda i dramu Svici zagrebačke spisateljice Tene Štivčić koja govori o ljudima i preispitavanju sopstvenih života, a Marjanović najavljuje i obradu poznatog dela srpskog dramskog pisca Radoslava Dorića Pozorište u Palanci.

Ansambl će, dodaje, u 2019. pripremiti i 2 nove predstave za najmlađe - Mališa u zemlji knjiga pisca Ljubiše Barovića i Uspavanu lepoticu u adaptaciji Željka Hubača.

Pored ovoga, Marjanović najavljuje i više gostovanja u tekućoj godini.

Imajući u vidu potrebu leskovačke publike da budu upoznati i sa pozorišnom produkcijom drugih pozorišta iz zemlje i regiona, na repertoaru Narodnog pozorišta će se najmanje jednom mesečno naći gostujuća predstava - kaže Marjanović.


U planu i osnivanje pozorišog festivala

Kako bi publici prikazali što raznovrsniji sadržaj u planu je, kaže Marjanović, i osnivanje pozorišnog festivala koji bi trajao nedelju dana u toku oktobra.

Ideja je da publici pružimo što više kvalitetnog sadržaja. Predstave koje bi bile selektovane za festival morale bi da imaju bar jednog mladog člana, kako bismo promovisali mlade, talentovane autore - kaže Marjanović.

Dodaje i da bi osnivanje festivala Narodno pozorište Leskovac bilo promovisano na najbolji način i da će se time vratiti na kulturnu mapu.

Iako ansambl leskovačkog teatra više od 5 godina nije učestvovao na festivalima u zemlji i regionu, Marjanović kaže da će se to promeniti.

Prioritet će nam biti i učešće na svim festivalima na koje budemo pozvani i selektovani, kao i redovna gostovanja našeg pozorišta drugim pozorištima - kaže Marjanović.

Podsetimo, Dragan Boža Marjanović, široj publici poznat po autorskim predstava Ja Aleksa, Sam protiv NATO i Povraćaj iz Hag, na čelno mesto leskovačkog teatra postavljen je krajem novembra 2018. godine nakon ostavke tadašnjeg rukovodioca Stanislava Grujića.


Repertoar Narodnog pozorišta za januar 2019.

Petak, 18. januar

20:00 - Dušan Kovačević, Limunacija, režija: Nebojša Bradić, gostovanje Narodnog pozorišta Niš

Nedelja, 20. januar

12:00 - Duško Radović, Kako su postale ružne reči, autorski projekat Ivana Jankovića, Suzane Grujić i Maje Janković, predstava za decu

Utorak, 22. januar

20:00 - August Strindberg, Otac, režija: Miloš Jagodić - premijera

Petak, 25. januar

20:00 - Rej Kuni, Ljubavnik velikog stila, režija: Slavenko Saletović

Subota, 26. januar

18:00 - Svetosavska akademija

Nedelja, 27. januar

12:00 - Frenk Baum, Čarobnjak iz Oza, režija: Zoran Lozančić, predstava za decu

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prvo ih oterao a sad im daje subvencije.

Vojin Ivanović Čitalac

Tekst: Prihode "Konstantinu Velikom" donosiće kargo saobraćaj, Vučić najavio i logistički centar u Nišu

Pronađite nas na: