Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:27, 10. 10. 2018.

| Kultura

Novi "Strip Pressing" posvećen ženskim autorima

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
promocija pressing foto jv
Pressing za one koji umeju da čitaju; Foto: JV

Uz jubilarni 80. broj niškog časopisa Pressing koji je stigao pod prste čitalaca, tradicionalno je i izašao i Strip Pressing, ovoga puta kompletno posvećen ženskim autorima devete umetnosti. Urednik Dejan Kostić navodi "maćehinski" odnos Ministarstva kulture prema ovom listu zbog (ne)davanja novca, a ističe i njihovo potcenjivanje stripa kao umetnosti i časopisa južno od Beograda.

Uz nadu da će stići i do 30. rođendana, u ova “nestabilna vremena”, kako kaže urednik Kostić, novi Pressing u svojoj 28. godini izlaženja donosi, između ostalog, feljton o 100 godina Jugoslavije, tekstove o Zvonku Karanoviću, video igrama i grupi Azra, ali i intervjue sa norveškim piscem Juom Nesbeom, glumcem Stefanom Kapičićem i Ivanom Novakom iz Lajbaha.

Kostić je komentarisao konkurse Ministarstva kulture za projekte, gde su i konkurisali sa ovim brojem Strip Pressinga.

Nismo uspeli da dobijemo sredstva sa obrazloženjem koja su vrlo problematična, a donekle i smešna. Da je to projekat za magazin “kolažnog tipa”. To otvara problem na više nivoa. Prvo i osnovno, naši poslenici kulture, pre svega onih koji odlučuju o dodeljivanju sredstava, vode se teritorijalnim principom. To znači - moramo da finansiramo 20 i kusur časopisa iz Beograda, a za ostatak Srbije ćemo da vidimo - kaže Kostić.

Urednik Kostić ističe i da su ti “poslenici kulture” potcenjivali strip, unižavajući ga u odnosu na književnost kao umetnost. pressing i strip pressing Pred čitaocima; Foto: JV

Ispred “potcenjene” devete umetnosti, urednik Strip Pressinga i jedan od najcenjenijih strip-scenarista Marko Stojanović naveo je da je ovaj broj od “prve do poslednje stranice” posvećen ženskim autorima i njihovim “tablama”.

Osim što su svi nastali rukom autorki, neko žensko pero, ženska četkica ili ženski pristup tabletu, stripovi su različitih žanrova, od avanturističkog stripa, preko horora, preko SF, do nekih stripova koji su lirični ili introspektivni. Naravno, ima tu i dosta humora - kaže Stojanović.

Neki od naslova su Slika robota Greja, O jednom zecu, Sveti Đorđe i zmaj i Moj bivši dečko. Crtale su i pisale autorke iz Grčke, Makedonije, Hrvatske, Bugarske, Rumunije, Turske, Srbije i drugih zemalja.

Uz novi broj Pressinga i Strip Pressinga, urednik Kostić najavio je i podlistak Pressing junior, za koji će pisati studenti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: