Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

01:29, 12. 8. 2010.

| Kultura

Novi radovi na Medijani

Autor:S.S.Izvor:Južne vesti
foto: nistourism.org.rs

NIŠ - Kako je izgledala soba u kojoj je rimski imperator Konstantin Veliki u svojoj rezidenciji na Medijani primao uvažene zvanice, turisti će imati prilike da po prvi put vide vide nakon što stručnjaci Areološkog instituta u Beogradu za tri meseca završe konzervatorske, istraživačke i rekonstruktorske radove koje su juče započeli na ovom važnom arheološkom lokaliletu kraj Niša.

Projektom "Konstantinova vila" planirano je i da se posetiocima dočara sav život u carskoj vili iz IV veka, i da im se na daleko pristupniji način nego do sada prikažu predmeti pronađeni tokom brojnih arheoloških istraživanja.

- Medijana će postati moderan arheološki park. Turisti i ostali će tu moći da vide autentičnu arhitekturu tog doba. Vila na Medijani ima salu za audijenciju koja će biti kompletno rekonstruisana. Ona je služila za prijeme, a obnovićemo i deo gde su gosti, dolazeći u vilu, ukazivali čast vladaru. Nadam se da će biti rešeno pitanje otkrivanja mozaika tako da će svim posetiocima moći da se prezentuje život iz tog doba - navodi koordinator projekta Gordana Milošević.

Na tabli na ulazu u vilu turistima će biti prenačena sva saznanja o Medijani.

- Istraživaćemo severo-zapadni i jugo-zapadni deo vile, u kojima se nalaze još dve sobe i tu ćemo za sada stati sa istraživanjima. Te dve sobe koristio je vladar i one predstavljaju rezidencijalni deo palate. Postoje pretpostavke da je gornji deo vile korišćen za stambene potrebe - kaže Milošević.

Kako bi se unapredilo i što realnije dočarao život u rezidenciji prvog hrišćanskog imperatora, razmišlja se i o nekim hologramskim prikazima, koji su dosta skupi, ali koji najupečatljivije mogu da prikažu život iz doba cara Konstantina.

- Ceo prostor biće prikazan na panoima, a turisti će moći I da vide makete tadašnjih građevinskih objekata. Ostali predmeti biće verne kopije pronađenih predmeta. Tu će biti I bronzana ograda, a ostale izložene stvari biće prikazane u autentičnoj veličini - rekla je Milošević.

Novina je i da će celu postavku moći će da vide slabovide i osobe sa oštećenim sluhom kroz audio i video snimke.


Medijana je bila carsko imanje u predgrađu antičkog Niša - Naisusa - sa raskoškom rezidencijom i visoko organizovanom ekonomijom. Imala je kompleks luksuznih vila, terme, žitnicu, u nju su često svraćali rimski carevi koji su dolazili u Nais, među kojima je najpozantiji bio Konstantin Veliki koji je i rođen u Nišu. Današnje nalazište se nalazi na istočnom ulazu u Niš, na oko četiri kilometara od centra grada. Zahvata površinu od oko 40 hektara, čiji je veći deo još uvek neistražena.

Medijana je prevashodno antički lokalitet ali ima i praistorijskih nalaza. Kontinuitet življenja na tom prostoru trajao je od neolita do polovine 15.veka sa manjim prekidima.


Najreprezentativniji nalaz iz rimskog perioda je bronzana ograda sa hermama i bistama božanstava Eskulapa i Lune koja potiče sa kraja III i početka IV veka.

Posebno su značajne i mermerne sukulpture božanstava Asklepija, Higije, Dionisa, Herkula i Satira koje su otkrivene 1972.godine, kao i mozaici Meduze i Vodenog božanstva, koji su i jedina dva figuralna mozaika nađena na Medijani.

Na Medijani je otkrivena i crkva iz IV veka sa velikim mozaikom Hristovog monograma na podu, ali koja nije dovedena u stanje da može da se predstavi turistima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miša iz Niša

    11:41 // 12. 8. 2010.

    Ideja za Medijance: na zidove prostorije da se projektuje film sa scenama iz tadašnjeg života. Primer:
    http://www.youtube.com/watch?v=xu1ujnCMDGY

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: