Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:45, 27. 12. 2023.

| Kultura

Novi roman Stefana Tićmija "Guguto memeto" - bajkolika priča smeštena u Selu na rubu razuma

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
Guguto memeto, IG, 1
Glavni junaci su vračara Slutka, koja predviđa ko sledeći umire, i slovoslagač Moća; foto: Tina Dragović

Bajkoliku priču smeštenu u Selu na rubu razuma, u kojoj se glavni junaci zajedno suočavaju sa smrću i krivicom, donosi novi roman Guguto memeto leskovačkog pisca Stefana Mitića Tićmija. Kako Tićmi kaže, ova knjiga je namenjena odraslima, ali se nada će u njoj uživati i deca "koja su smela i hrabra da uplove u ovaj magično hororasti svet na rubu svih rubova, na kraju svih krajeva".

Nakon Ja sam Akiko i Kaput od mahovine, koje su se našle među najboljih 200 knjiga za decu na svetu, Tićmi donosi priču koja je bliža fantastici i hororu, ali ipak zadržava nešto dečije u sebi.

ticmi Tu je i Ptica-glasnica uz pomoć koje Moća i Slutka komuniciraju; foto: Tina DragovićGlavni junaci su vračara Slutka, koja predviđa ko sledeći umire, i slovoslagač Moća, koji stavlja slova na krstove preminulih. Njihove kuće povezane su žicom na kojoj je je Ptica – glasnica.

Ovo je priča riča o Slutki, ženi koja predviđa ko sledeći umire i Moći, slovoslagaču. I svud okolo su deca, deca, deca. Deca, kao hor. Deca, kao dobroćudni zlikovci. Svi oni zajedno suočavaju se sa smrću, sa krivicom, odgonetaju ljubav. Nadam se da će u romanu uživati odrasli, pre svega, ali i deca koja su smela i hrabra da uplove u ovaj magično hororasti svet na rubu svih rubova, na kraju svih krajeva - kaže Tićmi za Južne vesti.

guguto memeto foto: "Imprimatur" Neobičan naziv romana "Guguto memeto" zapravo je izraz koji je, kako kaže Tićmi, čuo od svoje bake u detinjstvu, a koji je iskoristio kao deo bajalice koju izgovaraju lutkice koje ne napravila vračara Slutka.

Bile su to rukotvorine. Ručno izrađeni vudu-unikati, krojeni marljivo. Uz vunu i kolutove beličastog dima. Uz prepletanje posrebrenih žica.

Uz tajanstveno mrmljanje bajalica.

Guguto memeto

Ne diraj u sveto

Guguto memeto

Divlje, prokleto

Lutkice, moje mile lutkice. Tako im je tepala. - deo je odlomka iz ovog romana.

Kako u prikazu ove knjige piše Radmila Petrović, Tićmi "čitaocima daje jedino i sve što zaista poseduje: svoj svet mašte i priviđenja".

Njegove bajkolike priče iz Sela na rubu razuma bolje oslikavaju način na koji živimo nego različite ʼstvarnostiʼ sveta koji nas okružuje. Razigranim jezikom vodi nas na put sa periferije racionalnog do epicentra smisla. Ovo nije priča na kakvu ste navikli, ovo je stotinak strana duga opomena - napisala je Petrovićeva.

Priča Guguto memeto zapravo je prvo napisana kao scenario po kojem je već snimljen istoimeni film. Film je režirao Vranjanac Branislav Stošić, inače student je Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, a ovaj studentski rad osvojio je već brojna priznanja - nagrade za najbolji studentski film na filmskim festivalima u Herceg Novom i Novom Sadu, kao i Gran pri na Filmskoj olimpijadi u Grčkoj.

Izdavač novog romana leskovačkog pisca je "Imprimatur" iz Banja Luke, a njegovu promociju najavljuje za narednu godinu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tarmi Rićmi

    10:19 // 27. 12. 2023.

    Brabo Tićmi od Tarmi Rićmi

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: