Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:22, 19. 5. 2017.

| Kultura

Novi roman prokupačkog književnika Daneta Stojiljkovića

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
dane stojiljkovic foto lj.m.
Autoru romana je ovo prva knjiga proze; foto: Lj.M.

"Šuma savijenog drveća“ je najnoviji roman jednog od poznatijih prokupačkih književnih stvaralaca Daneta Stoiljkovića koji je u Narodnoj biblioteci "Rade Drainac“ predstavljen brojnim ljubiteljima pisane reči.

Prema rečima autora, najnovija knjiga je ispisana na nekoliko desetina poglavlja i ovo je njegova prva knjiga proze, svojevrsna hronika našeg vremena.

U prvih desetak priča ove knjige, sudski činovnik Bodan Dubovski živi i radi u Beogradu, u okruženju birokratskog mentaliteta koji ume da poltroniše, spletkari, ponižava se. Ponizan uvek, ali nikad poštovan i uspravan. Kroz ovaj lik, autor ne otkriva individualno samo čovekovu dušu, već duboko prodire u psihologiju mase, kolektiva čitavog naroda u drugoj polovini dvadesetog veka – pojasnio je Stojiljković deo sadržaja svog romana.

O knjizi su, pored autora, govorili i književni kritičar Dimitrije Tasić i glavni urednik Književnih novina dr Mićo Cvijetić.

U "Šumi savijenog drveća“ Stojiljković je pokazao proznu iskrenost, gotovo dokumentarnost dokazanog pesnika, jer njegove zavičajne teme i način na koji ih obrađuje proznom poetikom dovode do toga da zavičajne teme dobijaju univerzalni značaj – rečeno je na promociji.

Dane Stojiljković je rođen 1938. godine u Dubovu. Objavio je oko 1.000 pesama u mnogobrojnim časopisima, 30 priča i veliki broj knjiga pesama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: