Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:14, 11. 3. 2020.

| Kultura

Novim tiražom monografije i premijerom niško Pozorište obeležava 133. rođendan

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
pozoriste rodj foto N.M
Srećan rođendan; foto: N. M.

Predstavljanjem obnovljenog tiraža prve monografije pod nazivom "50 pozorišnih godina u Nišu" i promocijom Godišnjaka, obeležen je 133. rođendan niškog Narodnog pozorišta, a večeras će biti povodom godišnjice biti premijerno odigrana predstava 1789.

Na obeležavanju rođendana, predstavljeno je šta je sve Narodno pozorište radilo od 11. marta prošle godine, objavljeni su i novi tiraži prve monografije niškog teatra i najavljeno je uvođenje godišnje nagrade i operski festival.

Odigrali smo 131 predstavu, obnovljen je naš repertoar sa 9 premijera, bili smo na 32 gostovanja i dobili smo niz nagrada. Ove godine smo se odlučili da uradimo fototipsko izdanje prve monografije Narodnog pozorišta u Nišu pod nazivom "50 pozorišnih godina u Nišu" zato što je ostao mali broj primeraka te knjige, a ona je svedočanstvo, koje ne sme da bude izgubljeno niti drugačije interpretirano nego onako kako su ga ljudi doživljavali kad su pisali i kad su radili. Šta god radili, bilo to dobro ili loše, deo je pozorišne istorije i istorije Pozorišta - objašnjava direktor Narodnog pozorišta u Nišu Spasoje Milovanović.

pozoriste2 rodj foto N.M Monografija pola veka; foto: N. M.Da bismo shvatili kako je nastalo niško pozorište, moramo da se vratimo u Niš u vreme kralja Milana, pojašnjava viši kustos Narodnog muzeja u Nišu Nebojša Ozimić.

Niš je tada bio grad u kome je zasedala Narodna skupština i u kome je bilo 6 konzulata. Bio je važan ekonomski deo ovog dela Srbije. U takav Niš su došli Stevan Sremac i drugi, koji su radili na delima i predstavama u pozorištu “Sinđelić”, koje je krenulo sa radom 11. marta 1887. godine u kafani “Evropa”. U tom trenutku u Nišu postojala je velika zainteresovanost za pozorišni život - viši kustos Narodnog muzeja u Nišu Nebojša Ozimić.

Godišnjak, koji sumira godišnji rad Narodnog pozorišta u Nišu izlazi svakog 11. marta, a prvi put je objavljen u formi novina 1997. godine na inicijativu tadašnjeg direktora Narodnog pozorišta Biljane Krstić, koja je bila prva žena na tom položaju, dodaju organizatori.


Premijera predstave “1789” večeras, repertoar zavisi od situacije sa koronom

Na obeležavanju rođendana Narodnog pozorišta ponovljeno je da je niški pozorišni festival “Teatar na raskršću” odložen za septembar ove godine.

Danas je trebalo da počne Teatar na raskršću, ali zbog svih neprilika koje su zadesile okruženje, i koje se polako prelivaju kod nas, festival će biti održan od 9. do 16. septembra - podsetio je Spasoje Milovanović.

Napominje da se večerašnjom premijerom neće prekršiti odluka Vlade, kao i da svakako neće biti predstava do 21. marta jer je u to vreme bio planiran festival

Iskoristićemo to vreme da se pozabavimo uređenjem zgrade. Prema prvim informacijama dozvoljeno je da se okuplja do 100 ljudi, a reakcija će zavisiti od toga kako se situacija bude razvijala - objašnjava Milovanović.

Podsetimo, odluku da odlože “Festival na raskršću” su, kažu iz Pozorišta, doneli na osnovu preporuke Instituta Batut da se odlože sve međunarodne manifestacije zbog korona virusa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ouzo

    21:14 // 11. 3. 2020.

    Niske grane!

  • Wtf

    18:02 // 11. 3. 2020.

    Isuse, koji idiotizam, SZO proglasio pandemiju, ovde zabrana skupova u zatvorenom a on "gura" premijeru..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: