Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:14, 13. 6. 2019.

| Kultura

Novo otkriće na Medijani - rimski spa centar

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
terme-medijana2-foto-ngvitas
Terma se nalazi severno od vile; foto: N. G. V.

Da su pokraj Konstantinove vile na arheološkom nalazištu u Nišu bile terme, koje su pandan modernog spa centra, pošto su se u njima nalazili bazeni sa toplom i hladnom vodom, saune, sale za masažu i relaksaciju, pokazalo je nedavno završeno istraživanje arheološkog tima.

Rukovodilac istraživanja na Medijani i viši stručni naučni saradnik sa Arheološkog instituta u Beogradu dr Nadežda Gavrilović Vitas, ističe da su skoro 50 godina nakon što je utvrđeno da je u ovom antičkom naselju postojalo kupatilo, odnosno terme, sada iskopavanja nastavljena. terme-medijana3-foto-ngvitas Za neke prostorije treba da se utvrdi za šta su služile; foto: N. G. V.

Ono što smo otkrili prevazišlo je sva naša očekivanja. Niš je sigurno u tom dobu imao terme na nekoliko lokacija, a ove na Medijani su značajne jer su monumentalne i luksuzno dekorisane. U pitanju je objekat koji ima negde oko 1.200 kvadratnih metara, arhitektura se širi i svi nalazi su analogni nalazima iz Konstantinove vile u kontekstu mermerne arhitektonske plastike, mozaika i vrlo bogatog freskoslikarstva - objašnjava vođa istraživanja.

Objašnjava da su terme bile povezane sa Vilom sa peristilom dugim hodnikom koji ima mozaik, a prvo se ulazilo u svlačionice, a zatim u prostor gde su ljudi vežbali i bavili se sportom pred ritual kupanja.

Prvo se ulazilo u tipidarijum u kojem se telo pripremalo za bazene sa toplom vodom, onda u bazene sa hladnom vodom, a nakon toga se odlazilo u prostor gde su tela kupača bila ponovo nauljena. Ovde imamo i prostorije koje su bile nešto poput saune, sale za masažu, relaksaciju - kaže Gavrilović Vitas.

terme-medijana-foto-ngvitas Iskopavanja su završena za ovu godinu;foto: N. G. V.Rukovodilac istraživanja objašnjava da je sam ritual kupanja kod Rimljana bio veoma značajan i trajao je nekoliko sati. Kaže da su oni, osim zbog samog rituala kupanja, u terme dolazili i da se druže, da sklapaju poslove, ali tu je bilo moguće i popiti vino i nešto pojesti.

Veliki dobitak ove godine su dve fragmentovane mermerne skulpture od kojih je jedna potpuno posebna u odnosu na sve što je otkriveno na Medijani - ističe Gavrilović Vitas.

Tim su pored nje činili dr Igor Bjelić, arhitekta Arheološkog instituta Beograd, dr Gordana Milošević Jevtić sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, Vesna Crnoglavac i Slobodan Mitić iz Narodnog muzeja Niš i arheolozi Ljiljana Mandić, Aleksandar Tasić i Milan Zeković.

Na Medijani su radili iskopavanja više od 2 meseca, a očekuju da u 2020. godini nastave sa istraživanjem.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tanja

    18:00 // 14. 6. 2019.

    Radi li uopšte Mediana i kad??? Kad je otvoreno za posetioce?

    • Udr. "Prometej"

      21:39 // 14. 6. 2019.

      Radiće valjda, kad se Zavod za zaštitu spomenika probudi - NAŽALOST SAMO SMETAJU !

  • Tradicija

    09:39 // 14. 6. 2019.

    A sta mi znamo o njemu? Da se tu rodio, "vaspitavao" rano otiso iz Nisa jos u detinjstvu i u toku zivota posetio Nis nekoliko puta. Sad samo nastavljamo tradiciju lazi o njemu.

  • Nenad

    18:44 // 13. 6. 2019.

    Da su nasi bili pametni mogli su da naprave projekat i da od drzave traze novac da naprave od Medijane novi Viminacijum a ne da prave balon salu.Al nas nista ne zanima samo svoj dzep a posto si iz Nisa onda ko te sisa.Amogli ste da napravite objekat za uzivanje za muzejom i hostesama pa da to lici na nesto i da privuce turiste da tu ostave novac i kupe neke suvenire

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: