Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:39, 30. 12. 2016.

| Kultura

Novogodišnji i božićni praznici uz knjigu

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Niška biblioteka i Laguna vam preporučuju šta da čitate; foto: Flickr-Pixabay
Niška biblioteka i Laguna vam preporučuju šta da čitate; foto: Flickr-Pixabay

Vreme novogodišnjih praznika je pravi trenutak da se knjiga ponovo uzme u ruke, ali je često teško izabrati pravo "praznično štivo". Iz niške Narodne biblioteke “Stevan Sremac” su, pomalo škrto, svojim sugrađanima preporučili samo 3 knjige, dok iz “Lagune” daju nekoliko predloga za praznično uživanje.

U Biblioteci kažu da će Nišlije sigurno bolje provesti vreme ukoliko ga posvete čitanju knjige “Žena crvene kose” Orhana Pamuka, pisca nepresušne spisateljske energije.

On  uzbudljivom pričom odgoneta misteriju odnosa između oca i sina. Knjigu svako može da pročita na svoj način i da bude u pravu. Ona se beskompromisno spušta u bunar ljudske duše - kažu u Biblioteci.

Triler Vanje Bulića “Teslina pošiljka” se takođe našla na listi preporuka. Ovo je njegov četvrti roman iz serijala o istragama novinara Novaka Ivanovića. Drame, komedije, biografije među preporukama; foto: Flickr-Pixabay Drame, komedije, biografije među preporukama; foto: Flickr-Pixabay

Na ruševinama Narodne biblioteke, uništene tokom bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine, pronađeno je telo nemačkog novinara Riharda Genca. Taj događaj označiće početak potere za ubicom koja će novinara Novaka Ivanovića uvesti u lavirint laži, obmana, obaveštajnih intriga, istorijskih nepravdi, međunarodnih zavera - navode u Biblioteci.

Klasik je takođe preporuka niške Biblioteke, a ovoga puta su odlučili da to bude knjiga Tomasa Hardija pod nazivom “Tesa”.

Priča u kojoj je svaki lik na svoj način tragičan, a u kojoj je teško ne zavoleti Tesu, nevinu devojku iz ruralne Engleske, koja je u potrazi za svojim plemićkim korenima - dodaju u Biblioteci.

Iz izdavačke kuće “Laguna” preporučuju knjigu Maria Vargasa Ljose, dobitnika Nobelove nagrade za književnost 2010. godine, “Pet uglova”.

Zamisao o ovom romanu otpočela je slikom dve gospođe, prijateljice, koje jedne noći nenadano doživljavaju erotske senzacije. Zatim se ta zamisao postepeno pretvorila u detektivski roman, gotovo triler, a triler se preobrazio u svojevrsni mural peruanskog društva u poslednjim mesecima ili sedmicama Fuhimorijeve i Montesinosove diktature - kazao je autor.

Drama Maria Liguorija “Napuljski diplomata” našla se na listi preporuka novih knjiga koje bi Nišlije, kažu u “Laguni”, svakako trebale da pročitaju.

Došao je iz Napulja, grada pod najlepšim nebom i suncem, gde ljudi uz divne pesme uživaju u ukusnoj hrani i najboljem vinu. Došao je sa snovima i noćnim morama, sa velikim očekivanjima i bremenom tajanstvenog nasleđa. Konačno, došao je ne bi li pronašao sebe da bi potom uvideo da se smisao nalazi jedino u ljubavi prema drugom - kažu u Laguni.

Biografija “Šangajska princeza” govori o Dejzi Kvok koja se seli u Šangaj gde u prvim decenijama 20. veka živi lagodnim životom “princeze”, jedne od najbogatijih porodica tog velikog kineskog grada. Knjiga je, kažu u “Laguni”, jedna od retkih autentičnih biografija, koja govori o strahotama Kulturne revolucije. Preporuke za Nišlije; foto: Flickr-Pixabay Preporuke za Nišlije; foto: Flickr-Pixabay

Nova knjiga Paula Koelja “Špijunka” govori o najčuvenijoj špijunki 20. veka Mata Hari koja je bila omražena među ženama iz visokog pariskog društva jer je poznavala sve tajne evropske aristokratije uoči Prvog svetskog rata.

Suočena sa društvenim predrasudama, posvetila je svoj život slobodi, ali je za to platila nesrazmerno veliku cenu. Izuzetan portret jedne žene, zasnovan na neobjavljenim dokumentima i istinitim događajima. Kroz avanture Mate Hari Koeljo je ispričao sasvim modernu priču - navode u Laguni.

Komični putopisi “Putovanje u Mali Dribling” Bila Brajsona, kažu da je ljubavno pisamo zemlji koja ga je usvojila i da će čitaoci potpuno uživati i nekontrolisano se smejati.

Godine 1995. Bil Brajson je seo u auto i započeo oproštajno putovanje po Engleskoj, koje je trajalo nedeljama, pre nego što se sa porodicom vratio u Sjedinjene Američke Države. Knjiga o tom putovanju – Beleške s malog ostrva – beskrajno je srdačan prikaz Engleske i jedan od najdovitljivijih ikad - dodaju u Laguni.

Bilo da ste ljubitelji ljubavnih priča, drama, komedija ili biografija, sigurno ćete u nekoj od ovih preporuka pronaći nešto po ukusu i uz dobru knjigu uživati u praznicima koji predstoje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: