Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:45, 11. 6. 2022.

| Kultura

"Nušićijada" u Ivanjici - festival humora i kulture koga Nišlije rado posećuju

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
nuu
"Nušićijada" u Nišu - promocija kulture; foto: T. T.

Festival "Nušićijada" kome je pre više od pola veka kumovala Soja Jovanović, koji okuplja sve generacije i koji slavi kulturu i umetnost Nišlije su upoznale kroz promociju u centru grada. Mnogi od njih su sa osmehom gledali fotografije iz prethodnih godina i najavili da jedva čekaju da krajem avgusta posete Ivanjicu koja u to vreme postaje stara varoš s kraja 19. i početka 20. veka.

Ivanjica u vreme festivala postaje mesto humora, pozorišta, filma, muzike i brojnih uličnaih dešavanja, a takva slika je počela davne 1968. godine i trajala samo četiri godine. nus Brojni umetnici na festivalu; foto: T. T.

"Nušićijada" je naziv koji mu je tada dodelila prva srpska rediteljka Soja Jovanović, a razlog je, kako kaže Miloje Ostojić iz Turističke organizacije Opštine Ivanjica, najveći broj predstava Branislava Nušića koje su igrane na festivalu, kao i likovna galerija mladih koja se bavila njegovim karikaturam i slikama.

Sticajem nekih okolnosti, pre svega straha od građanske Srbije, taj festival je prestao da se održava 1972. godine, iako je tada privreda bila jaka i mogla je da podnese jedan takav festival. Inicijativom mladih ljudi iz Opštine Ivanjica on je obnovljen 2010. godine. Tako smo napravili festival koji je po konceptu isti koji je održavan i pre toga, ali je sa novim sadržajima, novim glumcima, izvođačima - navodi Ostojić.

Sa stare "Nušićijade" je zadražana, kaže, scena "okruglo pa na ćoše", kao i defile sa scenama i dešavanjima na ulici. Festival je zbog pandemije korona virusa 2020. godine samo obeležen pdoelom maski, prošle godine je bio u manjem obimu, a ove godine će opet zaživeti u punom sjaju. nuss Prvi festival je bio davne 1968. godine; foto: T. T.

Građani ove godine mogu da očekuju festival u punom formatu, to je pre svega dosta pozorišta, besedništva, dosta dešavanja na ulici, performansa razne vrste, dečija scena, scena "okruglo pa na ćoše", džez i ozbiljna muzika i velika scena kod Doma kulture na kojoj će biti tri velika koncerta - ističe Ostojić.

nuuu Nišlije zainteresovane za "Nušićijadu"; foto: T. T. Od obnavljanja festival beleži porast broja posetilaca, pa je 2019. godine zabeleženo oko 75.000 ljudi. Pošto se svake godine obeležava neki jubilej, organizatori navode da će ove biti 45 godina od snimanja serije "Više od igre", pa će i slogan biti "Više od festivala".

Pojedine Nišlije su o "Nušićijadi" i ovim detaljima čule na promociji u centru grada, pa mnogi imaju veliku želju da ga posete.

Nikad nisam bila, nisam čula da se uopšte održava, a čitala sam i volim Nušića. Baš mi je interesantno i mama baš voli Nušića, pa ću i nju da obavestim o svemu - kaže Mina Petrović.

Bilo je i građani koji su već osetili čari "Nušićijade".

Budem tamo u tom periodu, baš je lepa atmosfera, baš volim da posetim festival - kaže Nišlijka.

nuuuu Građani se raduju festivalu; foto: T. T. Ostojić navodi da su 2010. godine uzeli slogan "viđen za Ivanjicu" iz Nušićevog dela "Gospođa ministarka" kada je ona svog zeta po kazni slala za Ivanjicu. Međutim, oni su ga iskoristili u drugom smislu, pa poručuje Nišlijama da će biti viđeni u Ivanjici, ali da uživaju u "Nušićijadi".

Zainteresovani mogu da posete festival od 26. do 28. avgusta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Seljak

    08:13 // 12. 6. 2022.

    E, da je živ, da malo o niškim politikantima(nazovi političarima), malo o nazovi odbornicima, mi bi se stalno smejali i plakali.

  • Volim Nušića

    10:57 // 11. 6. 2022.

    "Svoju autobiografiju počeću svojim rođenjem jer smatram da je to najprirodniji način, a završiću je svojom ženidbom jer biće da čovek posle ženidbe i nema autobiografiju."

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: