Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:37, 11. 8. 2022.

| Kultura

O knjigama za bubnjare, bizarnim rokenrol pričama i džez literaturi na "Nišvil" promociji

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
karikatura
I Dejvid Bouvi u pričama; foto: David Vartabedijan

"Bubnjarski priručnik" je knjiga Gorana Evetovića čija će promocija biti održana večeras od 17:30 u Tvrđavi, a u sklopu tradicionalnog programa promocija i tribina na Nišvilu. Zainteresovani će u narednim danima imati prilike da čuju kakve se sve priče kriju iza slavnih imena rokenrola, kao i da zavire u jednu od najznačajnijih knjiga džez literature "Gore nego psetu", a koja predstavlja autobiografiju Čarlsa Mingusa.

Večeras će biti predstavljene knjige - udžbenici za bubnjare Gorana Evetovića. On je pekusionista i bubnjar koji je diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i visokoj školi za savremenu muziku u Budimpešti, a podjednako i uspešno se bavi i klasičnom muzikom i džezom i pop muzikom. Goran Evetovic BUBNJARSKI PRIRUCNIK Priručnik za bubnjare; foto: Nišvil

Da li znate koliko dece i sa koliko žena ima pevač Rolingstonsa Mik Džeger? Odgovor se krije u knjizi "1001 Rock Biser – lude, smešne i bizarne priče iz sveta i ex-Yu" rok novinara i publiciste Josipa Dujmovića.

Kako je rekao Petar Janjatović, ma koliko bizarno i blesavo delovale – predstavlaju neke od najvažnijih istorisjkih trenutaka i prekretnica u rokenrolu - piše u opisu.

1001 rock biser (cover) Sve što niste znali; foto: Nišvil Promocija će biti održana u petak, 12. avgusta, u 18 sati, a govoriće novinar i umetnik Billy King, izdavač Srđan D. Stojanović i domaćin – novinar Dragan Aranđelović Ara.

Istog dana, od 19 sati u Nišvil press centru će biti održana tribina sa ovogodišnjim učesnicima "Striporame".

U subotu, 13. avgusta, od 18 sati biće predstavljena najnovija izdanja, kao i neke od mnogih aktivnosti World Music Asocijacije Srbije, kao i časopis "Etnoumlje" koji ova asocija objavljuje već 15 godina.

Poslednjeg dana festivala u nedelju, 14. avgusta, u 18 sati na promociji će biti knjiga "Gore nego psetu". Ona predstavlja prevod jedne od najznačajnih dela kada je reč o džez literaturi "Beneath the underdog" – romanesknoj autobigrafiji velikog Čarlsa Mingusa. Mingus - Gore nego psetu Jedna od najznačajnijih džez knjiga; foto: Nišvil

Osim prevoda, ova knjiga sadrži i autorske tekstove i eseje prevodioca. Zatim džez publiciste Davora Hrvoja, urednice džez programa na HRT-u Melanije Pović Vogrinec – koja će i govoriti na promociji, kao i faktičku hronologiju Mingusovog života, odabranu diskografiju i "Mingusovo nasleđe" – tekst o sastavima koji su nastavili zaveštanje velikog umetnika - piše u saopštenju.

Podsetimo, osim promocija i tribina, na Nišvilu će biti i razne radionice, a pod sloganom festivala "Još ovaj put".

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Joe

    13:37 // 12. 8. 2022.

    Mislite da ovaj narod koji ide na tkzv nišvil ko je Mingus???

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: