Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:11, 29. 1. 2014.

| Kultura

O spomenicima da brinu preduzeća

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
spomenik-petru-bojovicu.jpg
Spomenik Petru Bojoviću na keju, arhivska fotografija

Predsednik Skupštine Grada Mile Ilić predložio je da o istorijskim spomenicima brinu javna preduzeća u Nišu, a na narednoj sednici Skupštine biće formiran Odbor za obeležavanje jubileja iz Prvog i Drugog svetskog rata.

Ubuduće, prema predlogu predsednika Skupštine, gradska preduzeća i institucije bi trebalo da brinu o spomenicima koji su im teritorijalno ili idejno bliski.

ilic Ilić dao inicijativu ostalo je na stručnim službama- Civilizacijskim odnosom prema tradiciji i brigom o obeležjima iz te tradicije, odaćemo počast precima, koji su gradili istoriju Niša, ali ćemo i poslati poruku budućim generacijama, da svi treba da vode računa o prošlosti i da sa ponosom neguju kulturu sećanja - rekao je Ilić.

Ovu ideju će u delo sprovesti Zavod za zaštitu spomenika, JKP “Gorica” i SUBNOR, a desetak preduzeća i ustanova je već prihvatilo predlog predsednika Skupštine. Potvrdan odgovor su poslali Istorijski arhiv, JKP "Objedinjena naplata", JKP "Tržnica", Centar za socijalni rad "Sveti Sava", Narodni univerzitet, JKP "Gorica", Direkcija za javni prevoz i Dom učenika srednjih škola.

Konkretno, kako je pojašnjeno iz Ilićevog kabineta, njegova ideja znači da predloženo preduzeće ili ustanova, nadzire prihvaćeni spomenik, da uoči eventualno narušavanje njegovog izgleda, a da zatim, uz obaveštavanje Zavoda, pokuša sopstvenim kapacitetima da reši problem. Ukoliko nije u mogućnosti zatražiće pomoć "Gorice".

- Briga podrazumeva to da spomenici budu čisti, uređeni, bez grafita, dakle vidljiviji kako građanima, tako i turistima. Tačno je da su neophodne posebne metode za pojedine aktivnosti prilikom uređivanja, ali je zato JKP "Gorica" preuzela ulogu koordinatora, ukoliko je potrebno uraditi nešto za šta konkretna ustanova nema tehnička sredstva - pojašnjeno je iz kabineta.

Na kraju teksta možete pogledati spisak svih predloženih preduzeća i ustanova, kao i spomenika koji su im povereni.


Pripreme za proslavu jubileja

Ove godine Niš će obeležiti stogodišnjicu Prvog svetskog rata i sedamdesetogodišnjicu Drugog svetskog rata, a pored renoviranja Oficirskog doma odvijaju se i druge pripreme za značajne jubileje.

grb Stari grb SFRJ u dvorištu JKP "Gorica"31. januara bi trebalo da bude održana sednica niške Skupštine kada bi trebalo da bude i formiran Odbor za obeležavanje jubileja iz Prvog i Drugog svetskog rata.

Za predsednka Odbora predložen je gradonačelnik Niša Zoran Perišić, za sekretara Miodrag Milić, predsednik Društva za negovanje slobodarskih tradicija, a članovi su:

MIle Ilić, predsednik Skupštine Grada;
Jovan Purić, vladika Eparhije niške;
Dragan Antić, rektor niškog Univerziteta;
Aleksandar Cvetković, načelnik Nišavskog okruga;
general-potpukovnik Aleksandar Živković, komandant Kopnene vojske;
Milutin Pantelić, predsednik Saveza rezervnih vojnih starešina;
Miodrag Tričković, predsednik SUBNOR-a;
Branislav Radovanović, predsednik Gradskog odbora Saveza potomaka ratnika Srbije 1912 - 1920;
Miodrag Jovanović, predsednik Udruženja boraca rata 1999;
Olivera Stanojević, predsednik Udruženja “Stari Niš”;
Slaviša Popović, direktor Narodnog muzeja;
Elena Vasić Petrović, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika;
Ivanka Stančevski, direktorka Istorijskog arhiva;
Bojana Simović, direktorka NKC-a;
Igor Jovanić, direktor JKP “Gorica”;
Uroš Parlić, direktor TON-a;
Nebojša Stevanović, načelnik po ovlašćenju Uprave za kulturu.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Spisak spomenika i predloženih preduzeća (preuzmi) - 34.00 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • JUG

    14:00 // 29. 1. 2014.

    Smešne ideja, sa korenom u skojevsko-akcijaškim danima predlagača. Procena Zavoda-novac u budzetu-Gorica i Medijana ili na tenderu izabrana firma. Logičan put.

  • Duki

    12:52 // 29. 1. 2014.

    Zašto se svi funkcioneri od vrha do opština,plaše da kažu da je bilo i žrtava u ratovima 1990-99,I NESMEJU da kažu da nas je alijansa uništila za sva vremena,samo lični interes njima je dobro,sramta.

  • Aleksandra

    12:45 // 29. 1. 2014.

    A šta će da radi Zavod za zaštitu spomenika?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: