Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:28, 5. 4. 2024.

| Kultura

O srpskoj hrabrosti, odlučnosti i viševekovnoj žrtvi na izložbi u Nišu

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
izložba (6)
Izložba otvorena do 15. aprila; foto: S. V.

Slike, skulpture, crteže i vajarske modele koji prikazuju borbu srpskog naroda za slobodu i državnost od 13. do 20. veka, zainteresovani mogu da pogledaju na izložbi u Oficirskom domu u Nišu koja će biti otvorena do 15. aprila.

izložba “Borba za srpsku državnost i slobodu srpskog naroda”; foto: S. V. Izložba “Borba za srpsku državnost i slobodu srpskog naroda”, autora vajara Zorana Ivanovića i akademskog slikara Nebojše Đuranovića, organizovana je povodom obeležavanja 220 godina od Prvog srpskog ustanka.

Svaka slika i skulptura predstavlja, ne samo umetnički rad, već je priču o hrabrosti, odlučnosti i žrtvi koju su Srbi podneli u svojoj borbi za slobodu, ističe Đuranović. Kako kaže, izložba je pažljivo pripremana i posle mnogo vremena, autori su odlučili da predstave svoj rad na adekvatan i sadržajan način.

izložba (7) Prvi srpski ustanak; foto: S. V. Nasleđe Karađorđa i njegovih boraca podseća na važnost nepokolobljive borbe za nacionalnu borbu i identitet. Ova izložba nije samo umetnički događaj već i prilika da se oda počast hrabrim pojedincima koji su svojm žrtvama omogućili da Srbija izraste u nezavisnu državu. Budimo ponosni jer smo jedan od retkih naroda koji poseduje tako bogat istorijski narativ, što predstavlja nepresušnu inspiraciju generaijama - navodi Đuranović.

izložba (9) Kralj Aleksandar Karađorđević; foto: S. V. U skulpturskoj praksi, kako govori jedan od autora Zoran Ivanović, postoji segment koji se odnosi na važan deo njegovog stvaralaštva - memorijalna skulptura. Vajar ističe da u srpskom karakteru veoma važan deo pripada prošlom vremenu.

Vremenu u kome smo se kao narod oblikovali - sećanju, pamćenju, memoriji. Memorijalna skulptura obuhvata teme čiji se motivi odnose na važne istorijske događaje, na velike istorijske ideje, značajne istorijske ličnosti, na teme koje redovno predstavljaju jedinstveni izvor nadahnuća i koje omogućavaju veliku moć umetničkog izražavanja - rekao je Ivanović.

Izložbu posvećenu Sretenjskom ustavu i ustanku i celokupnoj srednjovekovnoj srpskoj istoriji, građani Niša mogu da pogledaju u Galeriji savremene likovne umetnosti u Oficirskom domu u Nišu do 15. aprila.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Марија

    13:38 // 5. 4. 2024.

    Да ли Официрски дом тангира Музеј ? Пре 5 год. сам отишла у Русију, али сам видела прелепо идејно решење Музеја, које је презентирано Влади РС. Ако није бар делом у функцији, онда је то девијантно понашање.

  • Бата Рака из Ниш

    13:11 // 5. 4. 2024.

    И где је та храброст и одлучност?!

  • antimitoman

    12:03 // 5. 4. 2024.

    Po tim mitomanskim pricama,mi bismo danas trebali biti 40.000 kao Lihtenstajn ili San Marino a mi imamo vise od Hrvatske,Albanije.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: