Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:38, 19. 2. 2024.

| Kultura

Objavljen dečiji roman "Pustolovine Aleksandra Velikog" mladog Aleksinčanina Andrije Bogdanovića

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
aleksandrove-avanture
Knjiga koja donosi avanturu, maštu i priču o prijateljstvu; foto: A. B.

Avanturistički dečiji roman Pustolovine Aleksandra Velikog koji je napisao 20-godišnji Andrija Bogdanović iz Aleksinca nedavno je izašao iz štampe. Ovo je druga knjiga mladog Aleksinčanina, koji kaže da već ima inspiraciju i ideje za nova dela i napominje da je važno da deca čitaju knjige jer im to razvija maštu i kreativnost.

Nakon prvog romana Doživljaji dečaka sa sokaka koji je objavljen kada je imao 16 godina, ubrzo je napisao i drugu knjigu koju je i ovog puta objavio Centar za kulturu i umetnost Aleksinac.

Andrija kaže da je ideju za Pustolovine Aleksandra Velikog dobio još kada je bio dete.

Ideja za novi roman je nastala kad sam imao 12 godina, a dobio sam je gledajući crtane filmove o gusarima i potrazi za blagom - objašnjava Andrija.

andrija-bogdanovic-privatnaarhiva Andrija studira biologiju, a bavi se i sportom; foto: A. B.Kaže da su teme romana istraživanje i pustolovine, kao i prijateljstvo i neograničena dečija mašta. Poput bajki, i ova priča ima legendu koja pokreće avanturu.

Nekad davno na nekom ostrvu usred mora, nalazio se dvorac kralja Sunca. Oko dvorca su rasle dve visoke palme od čistog žada. Pored dvorca proticala je reka koja je spustajući se sa planine velikim vodopadom, pravila malo bistro jezero u kome se kupala prelepa princeza, kći kralja Sunca sa svojim dvorkinjama. Kraljevstvom su kružile priče da se u jezeru krije zlatna ribica. Mnogo prinčeva iz okolnih kraljevstva su dolazili da uhvate zlatnu ribicu da bi im ispunila želju, ali niko nije uspeo jer se skrivala u stenama ispod vodopada. Po proročantvu ribicu će uhvatiti hrabri ratnik, iz dalekog kraljevstva, preko sedam mora i sedam gora... - citat je iz njegovog romana koji predstavlja zagonetku i zapravo suštinu same knjige.

Inspiraciju za oba romana našao je u delima svojih omiljenih pisaca - Branislava Nušića, Marka Tvena i Artura Konana Dojla. Kaže da stalno ima inspiraciju da nove priče, kao i da trenutno ima nekoliko neobjavljenih rukopisa.

Andrija je student biologije na Prirodno-matematičkom fakultetu i pisanje mu je trenutno hobi, ali planira da se tome više posveti u budućnosti.

Pisanje mi je trenutno hobi, ali nameravam u budućnosti da se ozbiljnije bavim pisanjem, kako romana tako i stručne literature - kaže Andrija.

Da mladi ne čitaju knjige dovoljno, Andrija potvrđuje, ali kaže da njegovi drugovi rado pročitaju njegova dela i prenesu utiske.

Smatram da je bitno da mladi čitaju knjige bar povremeno zbog toga sto čitanje utiče na razvoj mašte i kreativnosti, poboljšava vokabular i jezičke veštine i najvažnije, čitanje predstavlja neprekidan proces učenja - objašnjava ovaj mladi Aleksinčanin.

Inače, Andrija voli i sport i aktivno se bavi džudom i džiju-džicom u klubu “NIF Aleksinac”. Osvajač je državnih prvenstava, kao i reprezentativac Srbije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • kiza

    11:08 // 19. 2. 2024.

    greška, pustolovine Aleksandra Vučića !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: