Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:16, 19. 6. 2018.

| Kultura

Od 4 kandidata samo aktuelni direktor niškog Muzeja ispunjava uslove za tu funkciju

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
narodni muzej niš
Čeka se odluka Odbora za imenovanje koji treba da odluči ko će biti direktor; foto: Wikimedia/Crnibombarder!!!

Na konkurs na kome se birao novi direktor Narodnog muzeja prijavila su se četiri kandidata, a Upravni odbor je prijave dvojice profesora istorije odbacio, jer nisu dostavili lekarsko uverenje, dok jedan kandidat nije imao dovoljno radnog iskustva u struci, te su procenili da samo aktuelni v. d. direktor Nenad Spasić ispunjava sve uslove za ovu poziciju.

Spasiću je jednogodišnji mandat istekao početkom maja, te je Muzej dva meseca pre toga objavio konkurs za izbor novog direktora.

Sekretar i pravnik Narodnog muzeja Biljana Banićević pojašnjava da se prijavilo 4 kandidata - profesor istorije Goran Milosavljević, diplomirani menadžer koji radi u Muzeju Aleksandar Obradović, profesor istorije Nebojša Radenković i diplomirani ekonomista Nenad Spasić.

Zaključkom Upravnog odbora odbačena je prijava kandidata Gorana Milosavljevića kao nepotpuna, jer nedostaje dokaz o opštoj zdravstvenoj sposobnosti, znači nema lekarsko uverenje. Zatim Aleksandar Obradović ne ispunjava uslove u pogledu radnog iskustva u struci, nedostaje mu radno iskustvo u struci i Nebojša Radenković je odbačen, jer nije dostavio lekarsko uverenje - navodi Banićevićeva.

Upravni odbor je postupajući po zakonu, kako kaže sekretarka, procenio da jedino aktuelni upravnik Nenad Spasić ispunjava uslove da bude direktor Narodnog muzeja.

Međutim, Odboru za imenovanje je prosleđena dokumentacija sva 4 kandidata, jer su od Muzeja tako tražili, iako je Upravni odbor procenio da trojica ne ispunjavaju uslove.

Sve je u skladu sa zakonom sprovedeno što se tiče Upravnog odbora, a sad je na Odboru za imenovanje da odluči, oni mogu da ih uvrste sve i da biraju između njih četvorice, ako oni drugačije cene nego Upravni odbor, to sad je do njih šta će da urade - pojašnjava sekretarka.

Inače, sekretarka kaže da je dokumentacija kandidata, nakon sprovedenog konkursa, Odboru za imenovanje prosleđena još 11. aprila.

Aktuelni rukovodilac Narodnog muzeja Nenad Spasić, za koga je Upravni odbor procenio da jedini ispunjava uslove, kaže da je "sve kristalno čisto" i da su se neki kandidati bunili, ali ističe da "ne može neko sa kupljenom diplomom na buvljaku da zadovoljava uslove", jer to "nije normalno u normalnim uslovima".

Ja sam celog života direktor i rukovodilac i prosto sam sit svega toga i prosto sam voleo da bude neki mlađi, kvalitetan, što bi se reklo konkurent. Ja bi mu vrlo svesrdno pomogao i bio je jedan takav, ali nije priložio lekarsko uverenje - navodi Spasić.

Podsetimo, Nenada Spasića je Odbor za imenovanje pre nešto više od godinu dana imenovao za v. d. direktora Narodnog muzeja, a dotad je bio zaposlen u ovoj ustanovi. Na tom mestu zamenio je Slavišu Popovića.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Svevladovic

    14:40 // 20. 6. 2018.

    Ocigledno je da se kandidati cije su prijave odbacene ne slihtaju dovoljno, mora to brze, jace, bolje!

  • Jadranka

    08:52 // 20. 6. 2018.

    Dugo sam u kulturi i znam da je u kratkom roku ovaj čovek pomerio Muzej sa mrtve tačke. Uostalom to mu je priznala stručna javnost i Ministarstvo.

  • Geršvin

    21:03 // 19. 6. 2018.

    Čitam ovo i čudim se. Pratim kulturu u Gradu i znam da je Muzej u poslednjoj godini uradio više nego u prethodnih 10 godina. To je očito i ne može se negirati.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: