Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:10, 8. 8. 2023.

| Kultura

Od Makrona do "Nišvila" - otvorena izložba Džez muzeja Nju Orleansa

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Nišvil izložba (4)
Otvorena izložba Džez muzeja Nju Orleansa u Nišu; foto: JV / N. Đ.

Izložba “Drumsville” džez muzeja iz Nju Orleansa otvorena je u Paviljonu niške Tvrđave i biće sastavni deo ovogodišnjeg programa Nišvil džez festivala. Na izložbi će posetioci moći da vide deo istorijske priče o robovima i Kongo skveru gde su odsvirani prvi džez zvuci, ali i postavku posvećenu džez bubnjarima. Izložbu, koja je do sada prikazana u 10 gradova, performansom na bubnjevima otvorio je Nebojša Stojanović Kenedi.

Nasleđe Trga Kongo imao je trajan uticaj na razvoj džeza i muzike Nju Orleansa, čak i skoro dva veka otkako je prestalo okupljanje robova na njemu, a koji su tada ritmovime pravili sviranjem raznih udaraljki, a danas čine sastavni deo postavke Džez Muzeja iz Nju Orleansa. Izložba je nazvana "Drumsville" zbog toga što je bubanj bio najdominantniji instrument.

Na niškoj izložbi ispod svake slike u Paviljonu Tvrđave biće postavljeni QR kodovi, a skeniranjem kodova mobilnim telefonima, posetioci će moći da čuju izabranu muziku izvođača sa slike.

Nišvil izložba (1) Biće postavljeni QR kodovi i skeniranjem moći će da se presluša muzika; foto: JV / N. Đ. Direktor Nišvil džez festivala Ivan Blagojević rekao je da je izložba “Drumsville” prvi korak međusobne saradnje niškog i njuorleanskog džez muzeja, te da će pored izložbe slika dobiti i eksponate koji će pomoći da Nišvil džez muzej, kako je rekao, naraste.

Nišvil izložba (2) Očekuje se dolazak delegacije iz Nju Orleansa; foto: JV / N. Đ. Predstavnica Nišvila u Americi Jelena Ivanjac istakla je da je izložba najskorije bila postavljena u Jelisejskoj palati u Parizu, prilikom posete predstavnika Džez muzeja Nju Orleansa francuskom predsedniku Emanuelu Makronu.

Izložba prati evoluciju džez ritam koji je nastao u Nju Orleans, a koji su doneli crni robovi i robovi sa Kariba i Afrike. Nedeljom su se okupljali na Kongo skveru i u svojim ritmovima slavili taj jedini slobodan dan koji su imali. Drugi deo izložbe prati razvoj bubnjarskog seta, koji je evoluirao u Nju Orleansu - rekla je Ivanjac.

Nišvil izložba (3) Izložba je postavljena u Paviljonu u Tvrđavi; foto: JV / N. Đ. Jelena Ivanjac najavila je i dolazak direktora Džez muzeja Nju Orleansa Grega Lambosija i početak realizacije međusobne saradnje, a za sledeći festival očekuje se i dolazak gradonačelnika tog grada.

Misija ljudi iz Džez muzeja Nju Orleansa je da šire džez kao kulturno nasleđe Amerike u svetu i da podržavaju njegov razvoj. Niš se tu nametnu kao grad koji ima džez tradiciju. Oni su pristali ne samo na razmenu izložbi, već i mnogo širu saradnju. O tome ćemo svakako razgovarati kada budu došli za 2 dana - rekla je Ivanjac.

Nišvil izložba Niški bubnjar Nebojša Stojanović Kenedi otvorio izložbu; foto: JV / N. Đ. Nekadašnji bubnjar niške grupe Daltoni Nebojša Stojanović Kenedi rekao je da iako je karijeru počeo kao rokenrol bubnjar, godinama sve više shvatao značaj džeza i zaključio da je džez ritam u krvi svakog bubnjara.

Izložba će biti otvorena tokom trajanja Nišvila a pored Niša i nekoliko francuskih gradova do sada su imali prilike da je vide u Rumuniji, Kostariki i Meksiku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: