Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:46, 11. 10. 2021.

| Kultura

Od elektronskog otpada umetnica napravila mozaik sa motivima Niša

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
slika
Mozaik Niša; foto: D. S.

Tvrđava, Ćele-kula, Čegar, Trg kralja Milana, spomen-park Bubanj, portreti cara Konstantina Velikog i vile Naise, neki su od motiva koji krase mozaik od elektronskog otpada, a koji je napravila umetnica Danica Maksimović. Ideju da od otpada pravi umetnost pronašla je u niskoj svesti o ekologiji, pa time želi da podstakne ljude da razmišljaju o očuvanju životne sredine.

29-godišnja umetnica je iz Gračanice, a od svoje 15 godine živi u Nišu, gde je završila srednju Umetničku školu i Fakultet umetnosti. portret Eko-portret Nikole Tesle; foto: D. S.

Pošto je 5 godina na birou za nezaposlene, posao je počela preko društvenih mreža gde postavlja svoje slike. Prošle godine je od elektronskog otpada napravila eko-portret Nikole Tesle, a podstrek za takav način rada je bio svest o ekologiji.

Ideja se javila zbog niske svesti u našoj državi o ekologiji, gde bacamo đubre, kako bacamo đubre i to sve. Imala sam kod kuće te neke komponente koje sam htela da dam, zvala sam reciklažu, naravno nisu hteli da uzmu jer je to malo, i onda sam ja smislila da od toga napravim nešto - kaže Maksimovićeva.

slika 4 meseca rada; foto: D. S. To nešto joj je promenilo karijeru, ljudi su postali zainteresovani za njene radove, pa je sada istom metodom ovekovečila motive Grada Niša na mozaiku teškom 20 kilograma.

Stevan Sinđelić, Čegar, Ćele-kula, lobanje, Tvrđava, Trg kralja Milana, Konstantin, vila Naisa, spomenik pesnice - hronološki smo obuhvtili istoriju Niša. Slika je velika 120x80, to je sad moderan mozaik, pošto se secka, on je i reljef ima udubljenja, ispupčenja - dodaje.

Od pripreme i prikupljanja materijala do realizacije trebalo joj je 4 meseca, a celo delo je, kaže, ekološki prihvatljivo. 245104926_618853202817024_7911835692342457299_n Ovakvim načinom slikanja želi da doprinese ekologiji; foto: D. S.

Podloga koja je od reciklirane plastike, gledala sam da baš bude green art, da bude sve ekološki, maksimalno da ispunjava te ekološke standarde za sliku, to je reciklirana plastika koju sam ja topila, a na kraju je rad izliven u epoksidnoj smoli - kaže umetnica.

Volela bi da elektronskim otpadom uradi i portret Novaka Đokovića, pa kaže da će nastaviti da širi svest o ekologiji i da pretvara otpad u umetnost.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ljuba

    12:11 // 14. 10. 2021.

    Samo što treba država taj elektronski otpad da sakuplja a ne da mešamo sa komunalnim otpadom nigde po gradu i selima nema kontejnera za to.A veoma je otrovno za životnu sredinu!

  • Mile

    08:47 // 12. 10. 2021.

    Bravo!!!

  • Posmatrač

    23:34 // 11. 10. 2021.

    Baš lepo, i moram da primetim unikatno. Svaka čast za ideju. Samo napred!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: