Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

07:45, 31. 5. 2022.

| Kultura

Od grnčarstva i folklora do očuvanja starih zanata u Nišu i bugarskoj Montani

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
bugarska festival2
Niški folkloraši i grnčari na sajmu u Bugarskoj; foto: S. Š.

U narodnim nošnjama, sa pesmom i igrom koje odišu duhom nekih davnih vremena, niški folkloraši predstavili su se bugarskoj publici gde je kroz koreografiju sa grnčarijom ostavio svoj doprinos u očuvanju starih zanata i negovanju srpske tradicije. Prekogranična manifestacija koju su osmislili Deli prostor i Omladinski pokret za budućnost iz bugarskog grada Montana, “Grnčarija za sve” biće održana i u Nišu gde će sugrađanima biti prikazani različiti glineni proizvodi domaćih i stranih izlagača.

Kako su eton posuđe i drugi predmeti od gline ponovo u trendu, ali i zbog očuvanja starih srpskih zanata i narodne tradicije, niški Deli prostor pokrenuo je besplatnu obuku iz grnčarstva i umetničke keramike. bugarska festival6 Vajari iz Niša su predstavili svoje proizvode; foto: T. T.

Obuke i radionice uveliko traju, a neki od proizvoda naših zanatlija prikazani su proteklog vikenda meštanima sela Barzija nadomak Montane na zajedničkoj manifestaciji “Grnčarstvo za sve”, gde je jedan od izlagača bio niški vajar Jugoslav Anđelković. bugarska festival Zainteresovani su bili u prilici da se oprobaju u vajanju; foto: M. B.

Predmeti su naišli na oduševljenje bugarskih prijatelja, a ovaj projekat je došao u pravo vreme kako ne bi sve otišlo u zaborav. Izložili smo glazirane šolje i grnčarske posude za hranu, kao i statue “Crnogorke u narodnoj nošnji” koje smo radili u takozvanoj hladnoj tehnici iz domena umetničke keramike i one su obložene bronzom i pozlatom - kaže vajar.

Zainteresovani meštani, kao i sami gosti manifestacije mogli su takođe da se oprobaju i u veštini pravljenja grnčarije na točku za oblikovanje gline, a konačne proizvode mogli su da ponesu sa sobom kao uspomenu. bugarska festival4 Srpska kola u Bugarskoj; foto: T. T.

Osim upotrebe u različite srhe i dekorativne namene, grčarski proizvodi doprineli su i scenskom izvođenju koreografije kojom su se bugarskoj publici predstavili niški folkloraši.

bugarska festival3 Plaketa zahvalnosi za niški sastav; foto: T. T.Kroz prepoznatljiva kola Kokonješte, Bela rada i Čačak, koja dolaze iz srpskih krajeva, sastav iz Niša uspeo je da među 6 folklorskih grupa iz Bugarske pokupi najviše simpatija publike, kao i da dobiju priznanje domaćina.

Najznačajnije, ono što su ljudi zapravo primetili, jeste bilo upoznavanje sa tradicijom našeg naroda, neki običaji i pesme koje su ostale sačuvane do danas. Izvodili smo igre iz okoline Niša, to su tri kola koja se najčešće povezuju sa ovim krajem i želeli smo da prikažemo kulturu, ali i grnčariju kroz tu koreografiju - kaže Jelena Stanojević, koreografkinja.

bugarska festival5 Sajam starih zanata; foto: T. T.Sličan sadržaj biće organizovan 18. i 19. juna, kada će Niš biti domaćin Sajma grnčarstva na kom će gostovati domaći i strani izlagači, a sve u cilju jačanja turističkog kapaciteta u Montani i Nišu, kao i promocije kulture u prekograničnom regionu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stariji čovek

    14:00 // 31. 5. 2022.

    Zaista sjajna reportaža!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: