Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:10, 18. 6. 2022.

| Kultura

Od ponedeljka počinje Grafička radionica u Sićevu sa gostima iz Slovenije

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
sicevo
Ove godine na Grafičkoj radionici u Sićevu umetnici iz Slovenije; foto: GSLU

Od 20. do 26. juna u Sićevu kraj Niša, petoro umetnika iz Slovenije i Srbije izrađivaće grafike u različitim tehnikama u okviru tradiconalne međunarodne Grafičke radionice koju organizuje Galerija savremenih umetnosti u Nišu.

Za ovogodišnje učešće u radionici pozvano je dvoje umetnika iz Slovenije Helena Tahir i Oliver Pilić, kao i stvaraoci iz Srbije Lidija Krnjajić i Aleksandar Botić iz Novog Sada i Nikola Milanov iz Niša.

Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu već nekoliko godina kao visoko profesionalna ustanova u Srbiji, organizuje Grafičku radionicu u prelepom selu Sićevu nadomak Niša. Inicijative za opremanje grafičke radionice započete su još 2003. godine, a jedna od prostorija u okviru zgrade Likovne kolonije "Sićevo" pretvorena je u grafičku radionicu- kažu organizatori ove međunarodne manifestacije.

Dodaju da ima više razloga zašto se Galerija opredelila za organizaciju takve radionice, a kao jedan od njih navode da na teritoriji Srbije postoje samo dve radionice sličnog karaktera i to u Smederevu i Beogradu.

U Nišu postoji aktivno udruženje umetnika "Niški grafički krug", koje je doprinelo i dalo podršku samoj inicijativi. Jedan od bitnih razloga je svakako i svest da će radionica konstantno doprinositi dopuni zbirke grafika u okviru fonda Galerije savremene likovne umetnosti. Primećeno je da je sve veći broj umetnika opredeljenih za ovaj medij, te da pored starih grafičkih tehnika primenjuju nove, kompjuterske tehnologije i da je samo njihovo poimanje grafike kao medija mnogo fleksibilnije i savremenije - dodaju organizatori.

Inače, prve 3 godine radionica se održavala dva puta godišnje, u proleće i jesen u trajanju od 7 dana, a od 2011. se održava krajem proleća.


Radionica okupila grafičare iz celog sveta

Grafička radionica fokusirana je na očuvanje grafičke umetnosti, ali i na praćenje novih tendencija grafičkog otiska danas.

Galerija tradicionalno okuplja značajna imena sa međunarodne scene umetnika i prati sazrevanje mladih autora iz tog sveta.

Do sada je u Grafičkoj radionici stvaralo i ostavilo svoja dela za fond Galerije savremene likovne umetnosti 90 umetnika iz Niša, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Grčke, Poljske, Italije, Belgije, Danske, SAD, Meksika, Kanade.

Po statutu radionice i propozicijama, svaki učesnik Radionice Galeriji SLU ostavlja dve grafike galerijskog formata u tiražu od pet otisaka.

Pored rada na matricama, štampanju grafika u ateljeu, razmeni iskustava, demonstraciji pojedinih tehnika, za učesnike radionice priređuju se izleti i druženja kako bi bolje upoznali okolinu i znamenitosti Niša, kao i obilazak Sićevačke klisure i velikog broja manastira i drugih kulturnoistorijskih zdanja iz različitih perioda, koji govore o bogatoj prošlosti ovog kraja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: