Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:29, 5. 9. 2011.

| Kultura

Odličan nastup Karmina slovenika

Autor:Milena StošićIzvor:Mladi 018
Carmina Slovenica Nis

Sinoć je na Letnjoj pozornici niške Tvrđave nastupio vokalni teatar iz Slovenije Carmina Slovenica.

Kako je sasvim opravdano zaključio i direktor SKC-a, Miša Jović, ovaj vokalni teatar predstavio je potpuno novu dimenziju na sceni.

Ovaj nesvakidašnji koncept predstavlja fuziju muzike, drame, plesa i horskog pevanja, na prijemčiv način. Program je bio podeljen u dva dela od kojih se u prvom ovaj ženski hor pojavio u belim haljinama i sa maskama, započevši performans dijalogom na engleskom jeziku i poručujuči: "Don`t be afraid". Prvi deo je po svojoj koncepciji bio prilično apstraktan. Zapravo usled svoje neobičnosti i konfuzan, da se činilo da je nastup uvezan umesto podeljen na različite komponzicije kao što je u programu najavljeno, te da je potrebno neko objašnjenje za praćenje fabule koja se dešava na sceni.

Nakon pola sata nastupila je kraća pauza posle koje su se iste devojke pojavile na sceni u crnim kostimima. Ovaj deo se čini daleko dinamičnijim i kad je reč o ritmu i samom programu uopšte.

Na scenu su uvedeni i udarački instrumenti a melodije su, kroz talase različitih horskih glasova i simultano tapšanje, čini se daleko više ostvarivale interakciju sa publikom. Na jednom nivou arhetipskog, poznatijeg i uzbudljivijeg, reklo bi se da je Carmina Slovenica osvojio publiku baš u ovom delu.

Verovatno vrhunac komunikacije predstavljalo je izvođenje poznate pesme "Time to say goodbye", kada je desetak bosih devojaka sa scene sišlo među publiku. Svaka od njih pronašla je po jednu osobu u publici koju je držala za ruku tokom izvođenja numere, a njihovi glasovi koji su se pojedinačno čuli čistije i snažnije i dalje su tekli linijom hora. Trenutak je bio obojen emocijama, jezom i verovatno kod mnogih i očima iz kojih suze teže da navru, kao i uvek kada publika oseća obraćanje na ličnijem nivou i kada muzika to potkrepljuje. Na kraju je svaka od njih poljubila u obraz osobu kojoj je pevala i po povratku na scenu dočekao ih je gromoglasan aplauz s nogu, uz povike oduševljenja i zadovoljstva.

Jedino što se blago može zameriti celoj organizaciji je vreme početka samog događaja koji je kasnio 20 minuta, ali što dvostrano ima veze i sa navikama posetilaca od kojih su mnogi nonšalatno i bez mnogo žurbe pristizali tek nakon najavljenog vremena.

Ovaj događaj bio je besplatan za posetioce a iz SKC najavljeno je da će se ovaj vokalni teatar vratiti u Niš nakon turneje koja je ovde i započela. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: