Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:20, 19. 8. 2012.

| Kultura

Odlično 3. veče Nišvila

Autor:Marko Pekić, Nikola Marković, Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Nishville-3.-(16-of-35)

Treći dan Nišvil džez festivala obeležio je nešto bogatiji sadržaj nego prethodnih dana. Na glavnoj bini nastupilo je čak sedam raznovrsnih bendova koji su Nišlijama prezentovali kombinacije različitih žanrova.

Uprkos lošoj poseti na početku večeri, niški sastav Naked je sa velikim entuzijazmom uveo posetioce u pretposlednje veče festivala. Nakon nešto manje od sat vremena džez improvizacija, oko petnaest do devet nastupio je trio austrijskog klaviriste Adrijana Gaspara u pratnji tromboniste Gabrijela Rosatija i saksofoniste Lucijana Nagija.

Veliki broj ljudi skoncentrisao se na mejn stejdžu uoči nastupa izraelca Amira Gvircmana, nesmumnjivo jednog od originalnijih svetskih duvačkih virtouza.

Ljubitelji eksperimentisanja i improvizacije uživali su u čarolijama ovog umetnika koji je na više od deset instrumenata izvodio autorske pesme i obrade. Amiru su u prezentovanju svog talenta pomogli i Jaron i Eden Bahar, otac i sin, koji su ga pratili na klaviru i bubnjevima.

Za izvorni džez koji se ovih dana našao u senci modernog, pobrinuo se američki sastav Opus 5.

Usledili su  holandski kvintet Lola Mejera i popularni makedonski gitarista Toni Kitanovski sa Cherkezi orkestrom. Od 2006. godine kroz saradnju svog džez tria i romskog bras benda koji je predvodio legendarni Cherkez Rashi, Toni je u muzičkom susretu istoka i zapada, prema ocenama i kritičara i publike, napravio jednu od najuzbudljivijih jazz – world music eksperimenata današnjice.

Taman što se u atmosferi naslutio kraj, prelaskom iz džeza u rege ritam Ras Abraham sa Jamajke je pomalo usnulu publiku, sa Balkana, muzikom Boba Marlija odveo u ritam Kariba.

Čitavo veče je odisalo antikadentnim tokom pa stoga posetioci nisu mogli da razaznaju da se u ranim jutarnjim časovima približava poslednji dan festivala.

Poslednje večeri na glavnoj bini nastupiće:

1. Lepi Jova (SRB)
2. Sentimental Swingers (BUL)
3. Anders Bergcrantz Quartet (SWE)
4. Get the blessing (GB)
5. The Brand New Heavies (GB)
6. Eyot (SER)


Kakofonija kvari Nišvil

Problem koji je i ove godine evidentan je preglasna muzika iz kafića u nišama Tvrđave. Zbog toga je već od 23 sata gotovo nemoguću slušati izvođače na "Open stage" Nišvil festivala, koji se nalazi tačno preko puta njih.

Ovaj problem bio je evidentan i nedavno, na koncertu Radeta Šerbedžije, Vlatka Stefanovskog i Miće Tadića.

I pored brojnih pritužbi građana, ali i organizatora javnih dešavanja, niko ni od prethodnih, ni od novih gradskih funkcionera nije pokušao da reši ovaj veliki problem.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: