Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:15, 4. 6. 2013.

| Kultura

Održan "Constantinus Magnus" u niškoj Tvrđavi

Autor:Nikola MarkovićIzvor:Južne vesti
Konstantin-19-14
“Konstantinus Magnus“, foto: Marko Pekić

Pred oko 3.000 ljudi na Letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi održan muzičko-scenski performans „Constantinus Magnus“ autora Aleksandra Sanje Ilića.

Završno veče proslave gradske slave obeležio je veliki broj zvanica među kojima se našao i predsednik Srbije.

Konstantin-22-17 “Konstantinus Magnus“, foto: Marko Pekić Pre početka koncerta publici se u Nišu obratio ambasador Turske Mehmed Kemal Bozaj koji je izjavio da je „danas više nego ikad potrebna tolerancija i uzajamno poštovanje, kao i podrška svemu što predstavlja koegzistenciju, različitost i toleranciju, savremenu ili istorijsku i bez obzira na to gde i iz kojeg doba dolazi”.

Samo delo koje je pred velikim brojem Nišlija izvedeno, koncipirano je tako da prikazuje petnaest etapa iz života Konstantina Velikog. Vešto uklopljeni elementi baleta, orkestarske muzike i multimedijalne pratnje, ostavile su na mahove sve prisutne bez teksta.

- Ovaj spektakl prevazilazi sve što je dosad viđeno na scenama Srbije - izjavio je u obraćanju medijima gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

Konstantin-15-12 “Konstantinus Magnus“, foto: Marko Pekić Osim Sanje Ilića i orkestra i baleta Narodnog pozorišta iz Beograda, učešće u ovom devedesetominutnom spektaklu uzeli su i instrumentalni i vokalni solisti poput Snežane Spasić, Danice Krstić, Suzane Šuvaković Krstić i mnogih drugih priznatih umetnika.

Premijeri su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar kulture Bratislav Petković, gradonačelnik Niša Zoran Perišić, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, kao i mnogobrojne ličnosti javnog i kulturnog života.

Da podsetimo, performans je samo deo proslave 1700 godina od donošenja Milanskog edikta, koja se ove godine obeležava u Nišu. Premijera “Konstantinus Magnusa” bila je poslednja manifestacija u okviru obeležavanja gradske slave.

Violinista Nemanja Radulović nije nastupio

Nemanja Radulović nije svirao iako je njegov nastup ranije bio najavljen. U niškoj Kancelariji za Milanski edikt nisu mogli da kažu razlog zbog kog je izostao nastup svetski priznatog niškog violiniste iako je bio u publici jer je, kako kažu, ovaj događaj bio deo Republičkog programa obeležavanja jubileja.

Constantinus Magnus

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nenad nenadovic

    17:28 // 6. 6. 2013.

    A,sta kazete za kraj.Bez reci.Bez hvala ucesnicima,posetiocima,Predsedniku...izvinjenje zbog neucestvovanja Nemanje...Gradonacelnik u pravome smislu "gost"...skandalozno.G-dine Vucicu smenite Perisica

  • vesna rajski

    00:33 // 6. 6. 2013.

    Imala sam sreće da te večeri budem na Tvrđavi i nema pravih reči kojim bih opisala svoja osećanja zbog svega što sam doživela. Samo znam da je to nešto najlepše što sam u životu videla.

  • miroslav

    08:36 // 5. 6. 2013.

    Velika budalaština za velike pare a gradska kasa ispražnjena. Sad traže kredit.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: