Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:11, 19. 11. 2017.

| Kultura

Održan festival humora i satire “SLEM” u Leskovcu

Autor:B. A.Izvor:Južne vessti
izlozba
Bob Živković radio i poster za ovogodišnji festival; Foto: B. A.

Aforizme, šale, satire, ali i izložbu crteža, klasičnu muziku, kao i sećanja na dela umetnika koji su obeležili ovaj grad, Leskovačni su mogli da vide i čuju na dvodnevnom Festivalu humora i satire “Satirična leskovačka mućkalica”, koji je ovog vikenda održan u holu Leskovačkog kulturnog centra.

Ideja festivala je, kako kažu organizatori, bila da se promoviše stvaralaštvo iz oblasti satire, humora, aforistike i karikature, dok je suštinska svrha ovog festivala da leskovačku publiku nasmeje, inspiriše i angažuje.

Festival humora, otvorio je jedan od najpoznatijih srpskih ilustratora Dobrosav Bob Živković, koji je, prema rečima organizatora, i uradio idejno rešenje za poster ovogodišnjeg festivala.

Meni se čini da ima zla na ovom svetu, a protiv zla se zlom ne može. Jedino naše oružje i jedina stavr koje se zlo plaši je smeh, zato smejte se, jer jedino tako možemo da pobedimo - rekao je Živković.

Inače, u holu Leskovačkog kulturnog centra otvorena je izložba njegovih crteža, koju će Leskovčani moći da vide do 27. novembra.

leskovcani Leskovčani su se nasmejali i zamislili nad stvaralaštvom koje im je prezentovano; foto: B. A.Ovo je, kako kažu organizatori, možda najmlađi festival humora i satire u Srbji i regionu, ali, kako kažu, oni samo pod drugim imenom nastavljaju manifestaciju “Kofinovi dani” koju je započeo Tomislav Cvetković i koja se u Leskovcu održavala 80-ih i 90-ih godina.

Drugi dan festivala, bio je posvećen aforističarima koji su pobedili na konkursu za najbolje aforizme, a publika je mogla da čuje i nešto o mestu i ulozi satire danas, da se podseti dela strip scenariste Miodraga Veličkovića, ali i da uživa u humoru i džezu.


Nagrada “Žak Kofino” leskovačkom publicisti i novinaru Danilu Kociću

danilo kocic Novinaru nagrada "Žak Konfino"; foto: B. A.Nagrada “Žak Kofino” koja se na ovom festivalu dodeljuje za doprinos razvoju satire, žiri u sastavu književnik Dragomir Radovanović, aforističar i pesnik Zoran Jovanović, književnica Mira Đermanović i predsednik Leskovačkog kluba čitalaca Dragan Stošić, odlučio je da ovogodišnja nagrada pripadne leskovačkom književniku, publicisti i duogogodišnjem novinaru Danilu Kociću.

Njemu je diplomu uručio prošlogodišnji dobitnik nagrade Dragomir Radovanović, koji mu je, za dugogodišnju korektnu saradnju, poklonio i jednu od svojih slika.

O radu i stavralaštvu ovogodišnjeg lauerata Danila Kocića, govorili su istoričar književnosti i kulture, lingvista i publicista Dušan Janjić i profesor Živan Stojković, koji se osvrnuo i na zgode i nezgode poznatih Leskovčana.

Kocić se ovom prilikom podsetio starije, a upoznao mlađe Leskovčane na rad, život i delo Žaka Kofina, po kome nagrada nosi ime.

Žak Kofino je veliko ime, ne samo po broju objavljenih knjiga, nego i po tome što su te knjige objavljivane kod najpoznatijih beogradskih izdavača. Drago mi je što nagrada nosi njegovo ime i što sam, eto, i ja njen dobitnik - rekao je Kocić.

“Oni zaobilaznim putem dolaze na vlast. Normalno, uveliko se grade magistrale”, “Živimo u zemlji blagostanja - svi kontejneri su prepuni”, “Proglašeni ste tehnoloških viškom, jer toliko dobro radimo da nam više niste potrebni”, neki su od aforizama zbog čega je Kociću pripala ova nagrada, a koje je interpretirala glumica Narodnog pozorišta u Leskovcu Vesna Mirković Đorđević.

Organizator festivala humora i satire je Leskovački klub čitalaca, u saradnji sa Leskovačkim kulturnim centrom i uz podršku grada Leskovca.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prvo ih oterao a sad im daje subvencije.

Vojin Ivanović Čitalac

Tekst: Prihode "Konstantinu Velikom" donosiće kargo saobraćaj, Vučić najavio i logistički centar u Nišu

Pronađite nas na: