Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:28, 2. 3. 2011.

| Kultura

Okrugli sto o godišnjici Milanskog edikta

Autor:B.G.Izvor:Južne vesti

NIŠ - U petak u Niškom kulturnom centru biće održan još jedan skup posvećen razmeni ideja o organizaciji 1.700 godina Milanskog edikta.

U susret značajnom jubileju Niški kulturni centar organizuje okrugli sto na kome će svoje viđenje čitave stvari i ideje izneti istoričari, umetnici, sociolozi i predstavnici NVO sektora.

- Da li postoji nove ideje u našem gradu? Mi mislimo da postoje i da su od neprocenjivog značaja. Dug je put od ideje do realizacije, znamo i sami. Ni vreme ni prostor, a ni novac za realizaciju ideja nisu
nam naklonjeni, ali sve zapravo počinje od ideja. Neka ovaj razgovor posluži kao polazište mnogo širem i dubljem razgovoru o našem Gradu, njegovoj kulturi i civilizacijskim promenama koje nas polako zaobilaze - kažu u NKC.

Skup počinje u petak, 4. marta u 19 sati u Maloj sali NKC.

Ucesnici Okruglog stola biće:

1. Perica Donkov - slikar
2. Mladen Jovanović - ekspert NVO
3. Nebojša Ozimić - istoričar i pisac
4. Suzana Kostić - dirigent
5. Biljana Vujović - reditelj i upravnik Narodnog pozorišta Niš
6. Zoran Filipović - teolog i sociolog
7. Toni Čerškov - arheolog
8. Ivan Blagojević - reditelj, producent i direktor Nišville džez festivala
9. Sofija Babović - novinar Večernjih novosti
10. Đokica Jovanović - sociolog
11. Dušan Mitić Car - umetnik fotografije
12. Predrag Cvetičanin - sociolog
 

moderator tribine biće Ljiljana Milanović, urednik pozorišne redakcije NKC.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan

    16:00 // 7. 3. 2011.

    @Ivana

    Tebi kao zenskoj osobi pre svega cestitam na ovom gestu
    ..imas pice od mene

  • ivana

    14:53 // 7. 3. 2011.

    Milane,
    ogranicavajuca okolnost ovakvog nacina komunikacije jeste u tome da se zapravo sagovornici uglavnom ne poznaju bas kao sto je sa Vama i sa mnom slucaj a sa druge strane u tome je i lepota posto se sagovornik moze i vredjati sasvim nekaznjeno.
    Da sumiramo sve napisano i prekinemo ovu uzaludnu diskusiju: Na pokusaje uvreda necu odgovarati mada Vas oni jasno determinisu i bas lepo pokazuju ko ovde zapravo nema argumentaciju za civilizovan razgovor. Ja Vas nisam vredjala. To sto Vam se ne dopada moj stil pisanja, Boze moj, i to je stvar licnog ukusa. Ni Ducica nisu bas voleli zbog elitizma pa je opet Ducic.
    Danas je prvi dan Uskrsnjeg posta pa eto ja, Vama prastam i uvrede i osudu i presudu moje ljubavi, patriotizma, vere. Ja "sujetni mrzitelj crkve" Vama velikom borcu za hriscanstvo i velikom verniku eto prastam sve.
    I to sto mislite da imate vece pravo na buducnost ovog grada od moje porodice i mene i to sto ocigledno smatrate da ovom gradu i ovoj zemlji zakoni nisu potrebni i to sto se u svom zanosu uzdizete.
    Svako nosi svoj krst jel tako? I ja cu svoj sa radoscu da ponesem. A to zelim i Vama od srca.

  • Milan

    00:52 // 7. 3. 2011.

    @Ivana
    Iz tvojih komentara se jasno vidi da ti ponestaju reci..a da ti sujeta ne dozvoljava da prihvatis drukcija misljenja. Po svaku cenu forsiras svoje deplasirane argumente.. pa hajde kad ocajno trazis da odgovorim..mada svakom mislecem coveku je jasno iz predjasnih komentara sta je ko zeleo reci.
    Prvo. Shvatila si moju opasku o prozetosti stvaralastva zapadne kulture hriscanstvom u kako si htela – bukvalnom smislu – da su svi iole kvalitetniji ljudi bili crkvenjaci. To je daleko od poruke koju sam zeleo da prenesem. Probaj malo da mislis apstraktnije procitaj ponovo i razmisli.
    Druga stvar. Kako nije crkveni praznik? Konstantin je ozvanicio hriscanstvo kao religiju i to je za ono doba a i dan danas najveca stvar za crkvu koja je jedna osoba mogla da doprinese. Zatim osniva Konstantinopolj kao prvi zvanicni hriscanski grad u istoriji civilizacije. Seli prestonicu na istok i stvara novo HRISCANSKO rimsko carstvo. I sad bi ti s te teme presla na temu o investicijama tenderima itd. Prihvatas tu b92 stil retoriku totalno deplasiranu jer ti je to jedina moguca legitimacija tvojoj ociglednoj intelektualnoj inferiornosti..mlada damo..vreme prolazi..godine idu..ideje evoluiraju..ti se drzis retorike od pre 12 godina.. – pronadji novi stil prezivljavanja u intelektualnom svetu posto vidim da ti je to neprikosnoveni cilj..
    Trece. Koji postovaci “rimskog pa samim tim i konstantinovog nasledja”? i onda jos jedna floskula ..ma kojih religija ..ateisti..ivana da li se cujes kako zvucis? Deluje ti prazno recenica natrpana nekim recima koje kao "uvek prolaze”. Smesno je da pisem o konstantinu i vizantiji..posto za to trebaju tomovi a ne ovako - jednostavno ne razumes duh vizantije niti njen znacaj za ove prostore niti ulogu konstantina u svemu tome.
    Cetvrto. Ocigledno ne volis niti svoj grad niti drzavu a crkvu ponajmanje.. vuces Nis svojim stavovima na dno dna.. ubijas i ovo malo vere da nesto moze da se uradi bez zlonamernika i dusebriznika..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: