Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:21, 22. 9. 2020.

| Kultura

Omiljeno mesto Prokupčana dobilo potpuno novi izgled, otvara se koncertom Jardanke Jovanović

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
tvrđava
Radovi na uredjenju prostora koštali 34,5 miliona dinara; Foto: Lj. M.

Vodeći računa da čitav prostor zadrži autentičan izgled, završeni su kompletni radovi na sanaciji, restauraciji i konzervaciji bedema tvrđave na brdu Hisar iznad Prokuplja, omiljenom šetalištu svih građana. U sklopu radova izgrađena je i staza do tvrđave, kao i osvetljenje, a vrednost radova koji su se odvijali u dve faze je 34,5 miliona dinara.

Svečano otvaranje zakazano je za sredu 23. avgusta od 19 sati, kada će na uređenom prostoru tvrđave nastupiti operska diva Jadranka Jovanović, a taj koncert će, uz poštovanje svih epidemioloških mera, biti besplatan za sve Prokupčane. tvrdjava 2 Rekonstruisan čitav prostor i bedem tvrdjave; Foto: Lj. M.

Gradonačeknik Prokuplja Milan Aranđelović kaže da se u prvoj fazi radilo na kompletnom sređivanju i restauraciji srednjovekovne tvrđave koja je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu, a radove je sa 20 miliona finansiralo Ministarstvo trgovine i telekomunikacija, dok je vrednost druge faze i osvetljenje tog prostora koštalo 10 miliona, uz dodatno učešće Grada od 4,5 miliona dinara.

Projekat "Konzervatorsko-restauratorski radovi na kuli i bedemima gornjeg grada utrvrđenja na Hisaru i postavljanje letnje pozornice" obuhvatio je niz radova koji su pre svega podrazumevali zaštititu već urušenog bedema tvrđave. Građani Prokuplja su završetkom svih radova dobili mesto koje će biti važan deo turističke ponude Prokuplja, a montažna letnja pozornica kapaciteta 150 mesta za sedenje postaće glavno mesto za organizovanje kulturnih manifestacija - rekao ja Aranđelović.

Dodaje da je u planu i naredna faza uređenja čitavog prostora na Hisaru, a pre svega rekonstrukcija puta koji vodi do vrha brda, kao i osvetljenje tog prostora. tvrdjava 3 Sutra koncert Jadranke Jovanović i otvaranje uređenog prostora; Foto: Lj. M.

Gradonačelnik kaže da ideja o obnovi srednjovekovne tvrđave na Hisaru datira od pre nekoliko godina, ali da je kompletan projekat završen prošle godine, kada su se i stekli uslovi za njegovu realizaciju.

Iz Gradske uprave ističu da će se realizacijom ovog projekta doprineti očuvanju kulturnog identiteta i istorijskog nasleđa Prokuplja.

Čitav prostor proglašen za kulturno dobro

Sam kompleks Hisar proglašen je za kulturno dobro još 1961. godine, a 1983. godine je proglašen za kulturno dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju.

Na početku brda Hisar nalazi se crkva Svetog Prokopija, kao i Jug Bogdanova crkva, Spomen-kosturnica poginulim borcima u Drugom svetskom ratu.

Tu je još i plato sa sa bistama pesnika Rada Drainca i slikara Bože Ilića, kao i spomenik Aleksi Saviću. Na samom vrhu Hisara izgrađena je zadužbina "Savićevac" i Jug Bogdanova kula.

Čitav ovaj kompleks, počev od novoizgrađene zgrade Doma kulture, pa sve do vrha Hisara, biće mesto za mnoga kulturna dešavanja, a posebno kada se krene sa manifestacijama na letnjoj pozornici.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mika

    01:46 // 29. 9. 2020.

    Zaista... obzirom na vokalne felere doticne, "Jardanka" je vrlo adekvatnto napisano ime.
    Jel' nikom iz Prokuplja (ili odakle vec) nije palo na pamet da pozovu sopstvenu sugradjanku Katarinu Bradic da peva na ovom dogadjaju? Ko ima Gugl i razume se u klasicnu muziku i opersko pevanje- razumece.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: