Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:19, 14. 2. 2018.

| Kultura

Opera “Karmen” i još 6 premijera - ovogodišnji planovi niškog teatra

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
narodno pozorište
Ambiciozni planovi Narodnog pozorišta u Nišu za ovu godinu; foto: arhiva JV

Tokom ove godine Narodno pozorište u Nišu, prema rečima v. d. direktorke Dragane Petrović, planira da obogati repertoar sa čak 7 premijernih naslova, među kojima je i opera Karmen, Šekspirov San letnje noći, kao i nekoliko komedija, od kojih bi jednu trebalo da režira Kokan Mladenović.

Niški teatar trenutno priprema predstavu Ulica usamljenih automobila, po tekstu niškog pisca Zorana Pešića Sigme, koji je nagrađen na Sterijinom pozorju kao najbolji dramski tekst.

Premijera je predviđena za 11. mart, koji je nama važan datum, jer je to Dan pozorišta - dodaje Petrovićeva.

Aktuelna upravnica najavljuje da je u planu još 6 premijera ove godine, a među njima je i komad Vilijama Šekspira San letnje noći, koji će režirati Milan Karadžić. Zanimljivo je da bi ovu predstavu, kaže Petrovićeva, glumci mogli prvi put da odigraju na otvorenom tokom leta, u niškoj Tvrđavi, a potom je adaptiraju za izvođenje u teatru na jesen.

Rad na ovoj predstavi predviđen je za maj, jun mesec. Ja sam lično mnogo srećna, jer posle 12 godina vraćamo Šekspira na repertoar, imali smo gostovanja, ali nismo ga imali u našoj produkciji - kaže upravnica.

Paralelno sa tom predstavom radiće i komediju na račun Starog i Novog zaveta, koja je namenjena pre svega mlađoj publici, dodaje, a predstavu koja je u “montipajtonovskom maniru” režiraće Nišlijka Olivera Đorđević.

U septembru Nišlije počinju rad na predstavi mladog slovenačkog autora Šoping, šoping, kako kaže direktorka, a u pitanju je crnohumorna komedija, koju će režirati Nebojša Bradić. Premijera je planirana za sredinu oktobra.

Za novembar je planirano da niško Pozorište radi predstavu Čudo, po tekstu savremenog hrvatskog pisca i blogera Ante Tomića, dodaje, u režiji Kokana Mladenovića.

Ja sam već imala telefonske kontakte sa autorom i pošto ovaj tekst tretira jedan događaj u Splitu, onda je predlog da sve to prebacimo u jedan južnosrbijanski manir, što je on sa oduševljenjem prihvatio. To je jedna komedija naravi, komedija situacije, koja govori o običnim ljudima - pojašnjava Petrovićeva.

U saradnji sa Američkim kulturnim centrom planiraju da rade predstavu Ruke, jer su konkurisali kod Američke ambasade, a Petrovićeva kaže da je to zanimljiva duo drama.

Kruna ambicioznih planova niškog teatra je opera Karmen koja bi trebalo da se priprema krajem ove godine.

Opera Karmen je izabrana iz razloga što smo smatrali da bez obzira na sve pozorište treba da bude otvoreno publici i da bira naslove i komade koje će publika prihvatiti. Ona spada u evergrin operskih predstava, zato što je jako poznata po svojim arijama, ima melodramatičnu, tragičnu, ali lepu priču, i mislim da će publika to voleti - navodi Petrovićeva.

Publika će ove godine pored novih naslova koje je najavila direktorka, moći da gleda i predstave sa prethodnog repertoara, kao i one koji su rađeni nedavno, poput predstave U čije ime i mjuzikla Cigani lete u nebo. U planu su i gostovanja, posebno ona u manjim mestima, kao i tradicionalno učešće na festivalima.

Novost je i saradnja Narodnog pozorišta sa Radio-televizijom Srbije, koja bi trebalo uskoro da snimi i prikazuje novu predstavu niškog Pozorišta.

Ja sam prošle nedelje potpisala ugovor sa RTS-om. Mi dugo nismo bili u nacionalnim medijima i taj ugovor će se realizovati već 25. februara kada gostujemo u Narodnom pozorištu sa predstavom "U čije ime" i tu predstavu će RTS u celosti snimiti i ona će ući u bazu Trezor u koju ulaze predstave od posebnog značaja - dodaje direktorka.

Cene karata ostaju iste, kaže, kao i popusti od 50 % za penzionere, đake i studente, a jedini problem na koji je direktorka ukazala na Gradskom veću, gde je i predstavila program rada Pozorišta za ovu godinu, je stara oprema koja bi trebalo da se obnovi.

Podsetimo, u toku je konkurs za izbor direktora niškog teatra. Jedan od kandidata je i aktuelna v.d. direltorka, a od odluke Odbora za imenovanja niške Skupštine zavisiće i ime prvog čoveka Narodnog pozorišta, ali i pomenuti planovi za ovu godinu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Срба

    05:28 // 22. 2. 2018.

    Кармен? Мајко мила! Да погодим: Кармен- Александра Ристић, Микаела- Катарина Иванковић, Жозе- онај мали пампурасти који мисли да је тенор и да може да пева ту улогу, Ескамиљо- Никола Микић (у најбољем случају, али- премлад за ту улогу) или онај чупави бас што криви уста кад пева, а мале улоге у квартету, наравно, Ристићкини студенти (Бајовићка, тај чупави бас, онај промашени тенор филипинац, ...).

    • Posmatrac

      23:29 // 22. 2. 2018.

      Kasting zbog koga vec sada znam da ne zelim da idem da gubim vreme i gubim sluh sedeci 3 sata u zagusljivoj sali NP-a. A, ako jos budu pevali na srpskom- definitivno me ne interesuje ta Karmen.

  • Aperkat

    20:00 // 14. 2. 2018.

    Vd direktorka u kampanji.Gospodjo ,jedno je planirati,drugo realizovati!
    Pozdravljam saradnju(eventualnu)sa Kokanom i pojavljivanje pozorista na medijskom javnom servisu SRBIJE,a ne Beograda!

  • Posmatrac

    18:50 // 14. 2. 2018.

    Ne znam da li da se smejem ili da placem....... Karmen...... O.o

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: