Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:58, 4. 6. 2023.

| Kultura

Opera “Na Uranku” u jednom činu u niškom Narodnom pozorištu

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Narodno pozorište Niš
Spoj tradicionalne opere sa modernim tehnologijama u cilju veće dostupnosti; foto: Ljubica Jocić

Digitalizacijom operskih aranžmana, audio-vizuelnih snimaka, muzike i scenskih elemenata, opera Na uranku biće odigrana u Narodnom pozorištu u Nišu u sredu, 7. juna u 20 sati. Kako su rekli iz Pozorišta digitalizacijom manjih opera žele da šire kulturno nasleđe i umetnička dela učine dostupnim publici.

Iz Narodnog pozorišta kažu da tehnološki napredak ima ključnu ulogu u oblikovanju iskustva i pristupu umetnosti, a opera, kako su rekli, suočava se sa izazovima, ali i potrebama savremene publike.

Tradicionalno gledajući, opera je složena i grandiozna forma izvođenja koja je često bila predstavljana u okvirima elitizma. Međutim, razvojem tehnologije i digitalizacijom, otvara se mogućnost da opera postane dostupnija i privlačnija širem krugu ljudi - rekli su iz pozorišta.

Opera Na uraknku, projekat je rediteljke Jovane Solunović Mitrović i kako je najavljeno, doprinosiće očuvanju kulturnog nasleđa manjih opera, kao i promociji i popularizaciji ovog žanra umetnosti.

Projekat digitalizacije malih operskih formi predstavlja prirodan korak u evoluciji ove umetničke forme. Kroz proces digitalizacije, operski aranžmani mogu biti transformisani u zvuk koji je blizak savremenoj publici. Na taj način, opera se može približiti novim generacijama - rekli su iz Pozorišta.

Opera je nastala u koprodukciji Fakulteta umetnosti u Nišu i Narodnog pozorišta Niš, a u saradnji sa Fakultetom savremenih umetnosti u Beogradu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Srba

    19:41 // 6. 6. 2023.

    Siguran sam da neću poraniti za ovo.

  • Pera

    20:04 // 4. 6. 2023.

    Operite gelendere na balkonu, obrišite prašinu sa reflektora i sa zvučnika, usisajte sedišta. Bruka za rukovodstvo pozorišta koji po svoje mišljenje idu kod namesnice gradonačelnice.

    • Torpedo

      19:59 // 5. 6. 2023.

      Nema se vremena za to, od nerada !

  • Torpedo

    18:36 // 4. 6. 2023.

    Idi, begaj.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: