Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:40, 23. 5. 2013.

| Kultura

Opera se vratila u grad

Autor:Nikola MarkovićIzvor:Južne vesti
Opera-17
Opereta "Slepi miš, foto: Marko Pekić

U Narodnom pozorištu u Nišu sinoć je premijerno izvedena opereta “Slepi Miš” Johana Štrausa Mlađeg. Gotovo pedeset godina kasnije Niš je mogao da uživa u izvedbi muzičko-scenskog dela, čiju većinu aktera čine upravo umetnici iz Niša.

Nakon nekolikih opera koje su u Nišu gostovale i testirale teatar, poput “Madam Baterflaj”, prvi put se posle pola veka čitav grad uključio u realizovanje povratka opere u Niš.

Opera-19 Opereta "Slepi miš, foto: Marko Pekić Veliki odziv publike, pogotovo mladih, svakako govori da je na jugu auditorijum i te kako željan ovakvog vida kulturnog napretka.

O ozbiljnim namerama povratka duha opere u prestonicu južne Srbije, svedoči i preko dve stotine ljudi koji su posredno ili neposredno bili uključeni u povratak muzičara na scenu.

Jedan od uspeha svakako je pokretanje lokalnog potencijala i uključivanje mladih muzičara u nove projekte.

Fakultet umetnosti zaista mora da bude stožer i u nekom smislu mora da ukazuje na put i da koristi sve svoje resurse, koje smo u ovom trenutku zaista stavili gradu na raspolaganje", rekla je Suzana Kostić, autor projekta i dekan Fakulteta umetnosti u Nišu, a prenosi RTS.

Opera-16 Opereta "Slepi miš, foto: Marko Pekić Na projektu su se vešto uklopili i gosti, vokalni sastav “Rosini” koji se u toku drugog čina predstavio izvođenjem numere iz Viljema Tela, što je iznenadilo publiku i pokazalo da su improvizacije i različite interpretacije dela svakako dozvoljene u umetnosti.

Opereta "Slepi miš", za koju postoji legenda da ju je Štraus pisao 43 dana bez prestanka, sa oduševljenjem je ispraćena što nagoveštava da se niškoj operi smeši dobra budućnost.

Repriza je zakazana za 24. maj, a od treće predstave umesto jedinog gostujućeg u projektu, dirigenta Dejana Savića, operom će dirigovati niški dirigent Milena Injac.

Opereta "Slepi miš"

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zivka

    23:37 // 28. 5. 2013.

    I meni deluje bas fina priredba! Ne znam sto se ovolko svi bune. Jel' ovo bilo za dan muzicke skole? Bas se lepo deca spremila!

  • napredno, nema sta

    11:43 // 26. 5. 2013.

    Fina priredba.

  • Tamara Maniç

    10:28 // 25. 5. 2013.

    SRAMOTA !!! Vi sve znate, prepametni ste, ali zato nikako da stanete punim imenom i prezimenom iza toga sto pricate!!! Nista ne moze vise da povredi zavidnu osobu nego tudji uspeh i sreca

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: