Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:08, 21. 2. 2018.

| Kultura

“Oratim da ne patim” - antologija pesama na prizrensko-timočkom dijalektu

Autor:B. A.Izvor:Južne vesti
knjige
Antologiju čini 45 pesama na prizrensko-timočkom dijalektu, foto: ilustracija/flickr - Abhi Sharma

Deo kulturne baštine, tradicije i govora jugoistočne Srbije biće sačuvan u vidu pesama na prizrensko-timočkom dijalektu, koje je u pisao i od svojih kolega prikupio Saša Ž. Stanković. On je sve stihove objedinio u antologiju Oratim da ne patim, koju je izdao Kulturni centar u Vlasotincu.

Ova antologija savremene poezije, kaže priređivač Stanković, predstavlja skup 45 pesama koje je napisalo 30 pesnika koji žive ili su poreklom sa područja na kome se govori ovaj dijalekt. Značaj ove zbirke, kaže, osim za preko milion ljudi koji pričaju ovim dijalektom, jeste i dokumentovanje i čuvanje dela našeg govora.

Prizrensko-timočki dijalekat čine prizrensko-južnomoravski i svrljško-zaplanjski poddijalekat, a oni su maternji govor za bar milion Srba, računajući i one koji su se iselili iz zavičaja, što nije zanemarljiva brojka - kaže Stanković.

Antologija savremene poezije na prizrensko-timočkom dijalektu deo je projekta Dijalekat, koji sprovodi opština Vlasotince, a sufinansira se preko Ministarsta kulture i informisanja, a svrha je, kako kažu, očuvanje tradicije i govora ovog kraja.

Antologija Oratim da ne patim, pre par dana izašla je iz štampe, a Vlasotinčanima će biti predstavljena 21. februara u 19 sati u galeriji Narodne biblioteke “Desanka Maksimović”.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: