Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:23, 24. 8. 2018.

| Kultura

Organizatori "Filmskih susreta": Radoš Bajić nije glumac bez opusa

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Radoš Bajić
Bajić 2011. godine odneo nagradu "Ona i on" sa koleginicom Ljiljanom Stjepanović; Foto: Arhiva JV

Iako prepoznatljiv po likovima Radašina i Sekule, ovogodišnji dobitnik nagrade "Pavle Vuisić" - Radoš Bajić, ima veliki opus filmova, a na sceni je od sedamdesetih godina, kažu organizatori Filmskih susreta i tako odgovaraju na brojne kritike oko izbora ovog glumca za ovu prestižnu nagradu. Direktor festivala Srđan Savić kaže da su Bajića birali i veliki autori da glumi značajne ličnosti srpske istorije.

Organizatori festivala na kome se uručuje nagrada za životno delo i doprinos srpskom filmu "Pavle Vuisić", kažu da nema dileme oko izbora Udruženja filmskih glumaca Srbije da upravo Radoš Bajić ponese prestižnu nagradu. Struka je ovog puta odradila svoj posao, a Bajić je, podseća direktor Filmskih, imao značajne uloge u prošlosti, i to u filmovima "Atentat u Sarajevu", "Banović Strahinja", "Vuk Karadžić". Filmski susreti press Nagrada "Pavle Vuisić" se uručuje na festivalu, a dodeljuje je Udruženje filmskih glumaca Srbije; Foto: JV/V. Milić

Birali su ga reditelji i to prilično reprezentativni autori da igra značajne ličnosti srpske istorije, a s druge strane igrao je i uspešno parirao mnogim značajnim velikim glumcima, od "Partizanske eskadrile" gde je igrao sa Ljubišom Samardžićem, Batom Živojinovićem i Bekimom Fehmijom, "Dezertera" sa Radetom Šerbedžijom - rekao je Srđan Savić.

Zbog ovih uloga, smatra Savić, Radoš Bajić nije glumac bez opusa, bez obzira na to što publika zaboravlja šta je radio u prvim decenijama karijere.

Radoš Bajić svakako ima opusa, ono što je radio proteklih godina i kako se pojavljivao na televiziji je verovatno nateralo mnoge ljude da zaborave ili smetnu s uma šta je on radio sedamdesetih i osamdesetih godina kao filmski glumac. Radoš Bajić nije glumac bez opusa kao što neki pominju - dodao je Savić.

Istog je stava i član selekcione komisije festivala i dugogodišnji filmski kritičar Dejan Dabić.

Verovatno većina vas nije gledala neke Radoševe rane filmove - recimo "Beštija", "Atentat u Sarajevu", "U partizanskoj eskadrili" - podsetio je Dabić.

S obzirom na to da se nagrada "Pavle Vuisić" ne dodeljuje mladim glumcima, već onima koji su, prema rečima glumca Vladana Živkovića, u penziji, Radoš Bajić je ispunjavao i ovaj kriterijum.

Da je Glogovac živ ne bi mogao da bude kandidat, jer je prvi uslov da više nije glumac, nego penzioner. Mi svi nastavljamo da radimo svoj posao i kada se penzionišemo, ali naša profesija je - penzioner - rekao je Živković.

Podsetimo, nagrada "Pavle Vuisić" se uručuje na otvaranju Filmskih susreta, dok o ostalim nagradama koje se dodeljuju na festivalu, odlučuje festivalski žiri.

Poslednjih nekoliko godina laureati nagrade "Pavle Vuisić" bili su Svetlana Bojković, Laza Ristovski i Seka Sablić.

Inače, Filmski susreti počinju u subotu 25. avgusta, a prvog dana će publika moći da pogleda film "Južni vetar" u kojoj je jednu od poslenjih uloga igrao i nedavno preminuli glumac Nebojša Glogovac. Osim glavnog, publika će moći i da prati propratne sadržaje Filmskih, koji su besplatni.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bane

    09:44 // 27. 8. 2018.

    Ceo dogadjaj je od pocetka ocigledno fijasko.Rados Bajic i nije imao neku konkurenciju. Zasluzan je ali je i cinjenica da nema mnogo umetnickog u njegovom opusu.Snimao je, ali...-postoji ali.Nema veze.Ipak je pristutan decenijama.Veci je problem glup performans od otvaranja,sludjeni Bandjur,sludjeni voditelji,nikakav program,trubaci na plej bek i sludjeni reper sa njima.Gde je gradonacelnik?

  • Djoka

    07:59 // 25. 8. 2018.

    Dno dna...

  • Ljubezni Haralampije

    01:08 // 25. 8. 2018.

    Eee, kolega Saviću... Gledaju te odnekud tvoji omiljeni Džon Ford, Dejvid Lin, Tarkovski, Hičkok... Ali šta ćeš, vunena su vremena... Ipak ovi što komanduju vaspitavali su ukus na Zoranu Čaliću, Milanu Jeliću, Dragoslavu Laziću... a i Sekula je iz tog šinjela izišao... Šta ćeš, pogni glavu i ćuti i ubeđuj sebe da veruješ u to što su ti izglasali...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: