Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:11, 1. 7. 2016.

| Kultura

Organizatori odustali od festivala na Bubnju, sele se u Tvrđavu

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti
490x370-PozitivNi
Organizatorima smatraju Bubanj boljom lokacijom; foto: FB strana "Pozitiv Fest"

Zbog negodovanja dela javnosti da se festival elektronske i rok muzike “Pozitiv” od 15. do 17. jula održi na Spomen-kompleksu Bubanj, mestu streljanja više od 10.000 ljudi, organizatori su odlučili da ga održe u niškoj Tvrđavi.

Kao prvobitna lokacija za ovaj festival odabran je Bubanj, kod “Tri pesnice”. Međutim, mnogi su se oštro suprotstavili takvoj odluci nazivajući je skrnavljenjem spomenika, s obzirom na to da je ovde streljano više hiljada ljudi tokom Drugog svetskog rata.

rov-foto:-Wikimedia Rovovi i plato Tvrđave izabrani za novu lokaciju; foto: WikimediaOsim toga, ni Republički zavod za zaštitu spomenika, u čijoj se nadležnosti nalazi ovaj spomenik, nije dao odobrenje da se na ovom mestu okupe ljubitelji muzike.

Zato su, kaže organizatorka Jelena Rudić, na kraju odustali od ove ideje.

Zbog reakcije dela niške javnosti odustali smo od te ideje zasad, tako da će festival biti održan u Tvrđavi, i to u rovovima i na platou. Dobili smo dozvolu za to od niškog Zavoda za zaštitu spomenika - tvrdi Rudićeva.

Ona navodi da je razočarana reakcijama javnosti, jer smatra da je Bubanj mnogo bolja lokacija od Tvrđave. Žao joj je, kaže, što organizatori nisu dobili priliku da u Nišu naprave nešto novo.

Stvarno mislimo da je Bubanj zanimljivije mesto za tako nešto. Festival na Bubnju bi imao i viši cilj i bio bi na neki način društveno angažovan, a festival u Tvrđavi biće kao i svi drugi, komercijalan. Hteli smo da uradimo nešto više od toga, nažalost, ovog puta nismo uspeli - kaže ona.

800x600-bubanj-ocisceno-JV Deo javnosti smatra da bi festival na ovom mestu bio skrnavljenje; foto: JV arhiva

Tako će od 15. do 17. jula posetioci moći da uživaju uz elektronsku muziku i di-džejeve iz zemlje i inostranstva na glavnoj bini koja nosi naziv Resistance stage, i koja će biti otvorena od 19 sati do 5 izjutra.

Moto stage, u rovovima, organizovan u saradnji sa Moto klubom “Veterani 63. padobranske” biće mesto gde će nastupati niški cover bendovi od 20 sati do 3 iza ponoći.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Lenka

    22:21 // 17. 7. 2016.

    Extra

  • pera peric

    23:50 // 4. 7. 2016.

    A u Tvrdjavi ne leže kosti ko zna koliko ljudi?

  • mjauau

    16:29 // 2. 7. 2016.

    Secam se....,davno bese prva Nisomnia!,nazalost bila je na JUGU u Nisu,a ne u Novom Sadu,gde se EXIT,odrzava 15 godina i grad ima lep profit od toga!,Sta da se radi mi ovde,jednostavno neznamo i necemo da prepoznamo,pravu stvar i da privucemo ljude iz Bugarske,Makedonije....,da dodju i ostave koji evro....Jadna si Srbijo!,Zalosno!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: