Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:05, 6. 9. 2023.

| Kultura

Orio se smeh Narodnim pozorištem zbog zagrebačkog "Škrtca"

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
IMG_20230905_201656
"Škrtac" izmamio suze na oči od smeha: foto: JV/T. T.

Molijerov komad Škrtac, odnosono Tvrdica, obogaćem improvizacijom veštih zagrebačkih glumaca, sinoć je ljubiteljima pozorišta priredio pravo komično veče ispraćeno dugim aplauzom, a večeras će na daskama Narodnog pozorišta niški glumci izvesti predstavu Noćna frajla.

Delo najpoznatijeg francuskog komediografa Žana Batista Poklena, u režiji Dore Ruždjak Podolski i adaptaciji Tomislava Zajeca, izvedeno je pred punim Narodnim pozorištem kao druga takmičarska predstava Teatra na raskrušću. IMG_20230905_221512 Harpagon; foto: JV/T. T.

Priča o paranoičnom čoveku opsednutim novcem i dan danas predstavlja kritiku društva, pa je tako ovo delo prilagođeno savremenicima.

Na sceni pozorišta smenjivale su se klasična i savremena dramaturgija pomešane sa elementima pop kulture i ironičnim stihovima iz domaćih pesama što je doprinelo još većem smehu u publici.

Dinamična predstava izvedena je u dva čina, a po završetku je ispraćena velikim aplauzima. IMG_20230905_222356 Veče dobre komedije; foto: JV/T. T.

Za razliku od prethodne večeri, večeras neće biti toliko smeha jer će niški glimci izvesti Noćnu frajlu Aleksandra Popovića, u režiji Branislava Mićunovića, predstavu koja je preimejrno izvedena novembra prošle godine.

Komad Noćna frajla predstavlja završni čin jedne tragikomične istorije u kojoj se rođena braća, ali i različite generacije unutar jedne porodice nađu na oštro suprotstavljenim stranama. Na scenu stupa svet žena kao životvorni princip i zalog razboritosti, koji u svetu haosa i sunovrata vrednosti pokušava da uspostavi red.

Podsetimo, četvrti Festival drame i pozorišta Teatar na raskršću trajaće do nedelje, 10. septembra, a niška publika imaće priliku da pogleda ukupno šest takmičarskih i jednu revijalnu predstavu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: