Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:55, 23. 3. 2014.

| Kultura

"Ortodoks Kelts" tradicionalno u Nišu

Autor:Nikola MarkovićIzvor:Južne vesti
Kelti-2
Orthodox Celts, koncert u Nišu, klub Juridicum, foto: Marko Pekić

Fuzija irskog folka i rokenrola sinoć se u okviru standardne martovske turneje zaorila klubom “Juridikum”. Osveženi novim pesmama “Kelti” su spojili renomirane hitove sa onim što tek planiraju u budućnosti.

Može se reći da je bend "Orthodox Celts" već prerastao u bend koji mart mesec u Nišu čini nekom vrstom postzimske katarze. Ipak, iz godine u godinu ovaj beogradski sastav, proirski muzički nastrojen, svake godine iznenadi kada je nastup u pitanju.

Kelti-6 Orthodox Celts, koncert u Nišu, klub Juridicum, foto: Marko Pekić

Iako se često kao glavna zamerka ili bar komentar nameće pitanje prostora na kojem se koncert odvija, nakon samog nastupa mogu se čuti samo reči hvale.

Ono što je uspelo da preko četiri stotine Nišlija uvrsti u jedinstveni kalup bile su pesme poput "Saint Patrick Was a Gentleman" ili "The Wearing of the Green".

Očekujući i pesme sa albuma koji tek nastoji da se pojavi na srpskoj ali i svetskoj muzičkoj sceni, publika je u Nišu mogla čuti i očekivane hitove poput "Green roses" ili "The Celts strike again" instrumental koji svake godine izazove velike ovacije među prisutnima.

Kelti-25 Orthodox Celts, koncert u Nišu, klub Juridicum, foto: Marko Pekić

Ono što je svakako sinoć bila promena koja je napravila razliku između dosadašnjih koncerata na istom mestu i onog koji je obeležio martovsku turneju 2014. godine bila je tendencija da se vernoj niškoj publici predstave nove pesme.

- Nisam ja sumnjao da će nove stvari biti dobro prihvaćene, samo je bilo pitanje u kojoj meri je savladano gradivo u napred. To je ono što nikada ne znaš. Ovde je očigledno priprema urodila plodom. Jako sam zadovoljan kakva je reakcija bila na pesmu "Parting glass".  Tekst pesme "Save me" je nekako ljubavni ali svakako ta numera nije sporija od recimo pesme "Green roses" iako pojedinci kažu da je "Save me" nešto sporija naša pesma - Izjavio je za Južne vesti, frontmen grupe, Aleksandar Petrović.

Grupa "Orthodoks Celts" je jedan od onih muzičkih  sastava koji ima višedecenijsku tradiciju ali se uprkos raznim uticajima drži primarne muzičke filozofije koju neguje. „Kelti“ su koncertom u Nišu najavili novi album koji je u pripremi a čiji se izlazak uskoro očekuje.

Orthodox Celts - Green Roses

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: