Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:28, 1. 8. 2017.

| Kultura

Osim muzičara, na “Nišvil” dolaze slikari i vajari

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Slikarka na koloniji "Art to go jazzy"
Tema je džez kao sloboda umetničkog stvaranja; Foto: JV/V.M.

Tokom niškog džez festivala "Nišvil" nastaće skulpture, slike, crteži i multimedije 20 umetnika, mahom iz Srbije, ali i iz Rusije, Makedonije, Francuske i Bugarske. Oni će stvarati u okviru druge “Art to go jazzy” kolonije, koja će biti organizovana kod izgorelih ateljea u Tvrđavi.

Umetnici koji učestvuju u koloniji i čije će stvaranje na temu džeza moći da posmatraju posetioci festivala su Jovan Rakić, Marija Jeftić, Marko Tošić, Nemanja Jovanović, Vladimir Vinkić, Jovan Spasić, Silvija Bogić, Suzana Dželatović, Mladen Stanković, Marko Veljković Krapa, Milenko Balović, Novak Novaković, Jana Mitrovska, Milena Stanisavljević, Milan Vračar, Julija Milićević.

Predstavnica Rusije je Marabella Sergeevna Ozerova, Makedoniju predstavlja Valentina Ilijevska, Sabrina Sabreg stiže iz Francuske, Plamena Paskaleva i Konstantin Konstantinov dolaze iz Bugarske.


Pristiglo više od 70 prijava za učešće u koloniji

Iz “Nišvil” fondacije i Udruženja umetnika “ARTEF” kažu da su selekciju kandidata na osnovu pristiglih radova obavili profesor i jedan od umetnika čiji je atelje izgoreo Perica Donkov, kustos GSLU Radmila Kostić i direktor “Nišvila” Ivan Blagojević. Dodaju da se za učešće u ovogodišnjoj koloniji prijavilo više od 70 umetnika.

Pri selekciji birani su oni različitih senzibiliteta i orjentacije kako bi i time doprineli na kvalitetu i značaju predstavljanja i realizacije ideje multikulturalnosti, multiuniverzalnosti i multipovezanosti različitih izraza i formi na jednom mestu - navode organizatori kolonije.

Motiv za pokretanje ovog projekta je, dodaju, pre svega angažovanje mladih, školovanih umetnika, stvaranje prostora za njihovu promociju i aktuelizaciju umetnosti kao i predstavljanje umetnosti van galerijskog prostora. Ipak, organizatori su hteli da ukažu i na problem izgorelih ateljea u Tvrđavi.

Ideja za mesto održavanja kolonije potekla je iz potrebe da se skrene pažnja na ateljee koji od 2003. godine stoje kao ruglo i ružan podsetnik o stavu i načinu na koji se nadležne institucije ophode prema umetnicima, a ovde i autorima sa reputacijom istaknutih umetnika čiji su radovi zajedno sa zidinama izgoreli - dodaju organizatori.

Podsetimo, prošle godine u ovoj koloniji učetvovalo je 15 umetnika. Ove godine "Nišvil" tokom koga se organizuje i "Art to go jazzy" traje od 10. do 13. avgusta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: