Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

07:35, 6. 9. 2022.

| Kultura

"Oslobođenjem Skoplja" svečano otvoren "Teatar na raskršću" u Nišu, od večeras takmičarski program

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
teatar3
"Oslobađanje Skoplja" - saradnja pozorišta iz Niša i Leskovca; foto: JV / Tamara Todorović

Predstavom rađenoj u koprodukciji niškog i leskovačkog pozorišta "Oslobođenje Skoplja" u režiji Gorčina Stojanovića, sinoć je svečano otvoren treći festival "Teatar na raskršću" kojim je Niš ponovo postao balkanska prestonica prestonica drame i pozorišta, koja okuplja glumački svet i brojne ljubitelje pozorišne umetnosti i stvaralaštva.

teatar2 Niš je centar balkanske kulture; foto: JV / Tamara Todorović

Pozornica niškog Narodnog pozorišta će u narednih nedelju dana biti balkanski kulturni prostor na čijim daskama će se naći i glumci iz Hrvatske, Rumunije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Turske.

Tim povodom, direktor pozorišta Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović pozdravio je sve prisutne zajedno sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski koja je najavila veća ulaganja u festival od naredne godine.

Istrajni smo u tome da ovaj festival proglasimo festivalom koji je od značaja za naš grad i već negde krajem ove godine kada budemo usvajali budžet za 2023. godinu to ćemo i planirati, tako da od naredne godine festival ne treba da brine za finansijsku podršku, koja će biti još bolja nego ove godine - poručila je Sotirovski.

teatar Festival će trajati do 12. septembra; foto: JV / Tamara Todorović

Milovanović je uz dobrodošlicu u veliku salu Narodnog pozorišta, poželeo i da ona bude uskoro renovirana, a očekivanja i želje ubrzo je zamenio komad Dušana Jovanovića koji govori o životu i odrastanju dečaka Zorana usred Drugog svetskog rata.

Večeras će se na repertoaru naći predstava "Hrvatski put ka sreći" kojom počinje takmičarski deo, a kompletan program možete pogledati ovde.

Poslednjeg dana Festivala, 12. septembra, biće dodeljene nagrade za najbolju predstavu, režiju, glumačka ostvarenja, kostimografsko i scenografsko ostvarenje, originalnu scensku muziku i scenski pokret, kao i specijalna nagrada Festivala, nagrada okruglog stola kritike i žirija novinara.

Nakon dodele nagrada biće odigrana predstava “U raljama života”, po romanu Dubravke Uglješić, u režiji Andreja Nosova, Beogradskog dramskog pozorišta i BeoArta.

teatar4 "Oslobađanje Skoplja" - priča o Zoranu u Drugom svetskom ratu; foto: JV / Tamara Todorović

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: