Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:35, 12. 8. 2016.

| Kultura

Osuđenicima niškog zatvora koncerti "razbili" monotoniju

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
osuđenici
Izvođače slušalo 750 zatvorenika; foto: Vanja Keser

U niškom zatvoru pred 750 zatvorenika nastupili su izvođači sa Nišvila - Benny Brickman Band i bugarski bluz sastav Poduene Blues Band, kao i grupa osuđenika Maskillz. Zvuci džeza i bluza, ali i rep muzike, naterali su pojedine na igru.

Davor Holik iz Vranja je već tri godine u niškom Kazneno-popravnom zavodu, a kako kaže, u zatvoru je monotonija najveći problem.

Koncerti mi neće skratiti vreme koje provodim ovde ali vrede da se čuju i biću sigurno pod utiskom narednih nekoliko dana. Voleo bih da svirke organizuju češće – kaže Holik.

On je član zatvorske glumačke sekcije, a sa predstavama koje igraju gostuju i po drugim gradovima. Rep grupa Osuđenici napravili rep grupu "Maskillz" i već imali prvi nastup; Foto: Vanja Keser

To je jedinstvena prilika da otputujemo negde. Nisam ni znao da imam talenta za glumu, ali se eto pokazalo da imam i srećan sam zbog toga – dodaje ovaj mladić.

Koncerti su organizovani u okviru Nišvil festivala, a kako je kazao upravnik KPZ-a Aleksandar Grbović, svirke su nagrada za zatvorenike koji su bili veoma dobri u proizvodnji različitih dobara u zatvoru. Koncerti će, kako se nada, postati praksa ubuduće.

Ovo je najstroži deo zatvora, osuđenici nemaju mogućnost da prisustvuju bilo kakvim drugim manifestacijama pa smo došli na ideju da, pored drugih aktivnosti koje ovde imaju, organizujemo i koncerte – kazao je Grbović.

4e93dadd-627e-42c6-8b05-7933763f57ea Foto: Vanja KeserDo sada ovakvi koncerti, dodaje, nisu organizovani u Srbiji.

Sve organizujemo na osnovu prijateljskih odnosa zaposlenih i ljudi van zavoda. To ne košta poreske obveznike ni jedan dinar – ističe Grbović.

Organizatori Nišvila kažu da ideja o koncertima u zatvoru odavno postoji, jer je, prema rečima direktora festivala Ivana Blagojevića, bluz muzika za zatvorenike.

Nadam se da će ovo uticati na formiranje njihovog muzičkog ukusa i pobuditi potrebu za inkluzijom, za neponavljanjem sličnih dela kako ne bi propustili divne trenutke u životu koje mogu da provedu na nekom festivalu – kaže Blagojević.

Zavtvorska biblioteka je od Nišvila dobila 100 izdanja – sabranih dela Gabrijela Garsije Markesa, a preporuka direktora festivala osuđenicima bila je da pročitaju delo “Sto godina samoće”.


Zadovoljni i izvođači

Osuđenici Koncerti i druge aktivnosti im mnogo znače; Foto: Vanja KeserGrupa Maskillz je, prema rečima frontmena čiji je pseudonim Najtinaz, prvi bend koga čine osuđenici, a nastupao je u zatvoru. S obzirom na to da su se sva trojica bavila muzikom ranije,pre desetak dana su rešili su da naprave zajedničku rep grupu, a već su imali prvi nastup. 

Gengsta rep je tematika kojom se bavim, moja ciljna grupa, a njih dvojica imaju svoj fazon. Spojili smo se i napravili sintezu svega toga. Svi su nas slušali kako vežbamo proteklih nedelju dana i ja im se zahvaljujem na živcima i strpljenju – rekao je Najtinaz.

2006d6c5-6a0f-4339-a62f-df5e49c46f36 Foto: Vanja KeserBugarski bluzeri Poduene Blues Band, kako kažu, već imaju reputaciju „zatvorskog benda“. Njihov prvi nastup je pre 27 godina bio u sofijskom zatvoru, a skoro su svirali i u zatvoru Kelnu. Kako kaže frontmen Vasko Krpkata, tema slobode je večna i univerzalna. Iako je prošlo mnogo vremena od prvog nastupa u zatvoru, kaže da oseća istu energiju kod osuđenika u Nišu.

Bluz je muzika koja peva o problemima da bi se oni zaboravili. Rođen je u ropstvu, a da nije bilo ropstva ne bi bilo ni slobode – kaže Krpkata.

U KPZ-u je prethodnog dana nastupao i “Amadeus bend” u kome su pojedini osuđenici, kažu, više uživali.


"Svako može da dođe u KPZ i lepo se provede"

e4a2ce37-e4de-4c48-ae39-0236d09a8c55 Foto: Vanja Keser Kada se u delu kompleksa KPZ-a u kom je organizovan koncert pojavio upravnik Aleksandar Grbović, osuđenici su ga pozdravili gromoglasnim aplauzom. Kako je sam rekao, verovatno je zaslužio ovacije zbog organizacije koncerata. Pre početka svirke obratio se zatvorenicima, novinarima i ostalim posetiocima.

Svako može da dođe u zatvor i da se lepo provede – kazao je Grbović.

U Kazneno-popravnom zavodu trenutno oko 1.350 osuđenika služi kaznu od 3 do 40 godina, koliko je najstroža zatvorska kazna u srpskom pravosuđu. U niškom zatvoru ima i onih koji služe kaznu duže od 30 godina.

9b695fdc-8d2d-4b48-908c-41c746f8d77e Foto: Vanja Keser

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Irena

    15:21 // 13. 8. 2016.

    Diva gest, divan tekst, samo jedna primedba tj pitanje fotografu: Zasto je na vecini fotografija toliki akcenat bacen na tetovaze osudjenih lica, ako je TEMA KONCERT?

  • Miloš Bošković

    02:18 // 13. 8. 2016.

    Bravo za koncert!

  • Oscar Pitagor

    22:22 // 12. 8. 2016.

    https://www.youtube.com/watch?v=1zgja26eNeY

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: