Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:19, 12. 8. 2010.

| Kultura

Otkriven spomenik Šabanu Bajramoviću (video)

Autor:S.S.Izvor:Južne vesti

Gradonačelnik Niša, Miloš Simonović i Ministar kulture republike Srbije, Nebojša Bradić i svečano su otkrili danas u amfiteatru na nišavskom keju spomenik slavnom romskom pevaču, Šabanu Bajramoviću.

Milica Bajramović, Šabanova udovica položila je venac od 100 belih ruža u znak sećanja na pesmu «bele ruže». Tu melodiju je Šaban posvetio njoj.

Potom je amfiteatrom odjeknulo «Đelem, đelem», jedna od Šabanovih najpoznatijih numera i nezvanična himna Roma, koju je izveo ansanbl «Veseli Romi».

Bronzana bista, rad vajara Vladana Ašanina, visoka dva metra i teška 600 kilograma, pre početka ceremonije bila je prekrivena čergom, tradicionalnim romskim pokrivačem.

- Iskreno rečeno Nišlije do danas nisu znali koga su imali. Veoma sam zadovoljna a istovremeno i veoma tužna. Teško se odvajam od pokojnog supruga tako da mi je duša prazna. Njegovi praunuci će dolaziti da obilaze spomenik - ispričala je Milica Bajramović, koja je na otkrivanje spomenika došla sa unukom Marijom i zetovima Ljubišom Jovanovićem i Mariom Bajramovićem.

Spomenik Bajramoviću su finansirali njegovi prijatelji. Muzičar Goran Bregović je prvi dao 3.000 evra a potom su se novčanim donacijama priključili i bivši premijer Srbije Zoran Živković, filmski reditelj Goran Paskaljević, ministar kulture Nebiojša Bradić, gradonačelnik Niša Miloš Simonović, glumac, reditelj i filmski producent Ljubiša Samardžić, organizator festivala "Rock Village", Mirko Miljuš i Esma Redžepova.

- Šaban je bio najveće internacionalno ime koje je Niš imao. Kao i svaki veliki umetnik bio je na svoju ruku, ali je na sceni uvek davao sve od sebe. Sećam se kada smo radili zajedno na filmu u Niškoj Banji došao je kod mene i kaže: “Ajde plati mi honorar”. A ja mu kažem da sam mu ga platio već tri puta. Bio je kao neko veliko dete, navlačili su ga na kocku gde je gubio velike pare - setio se Paskaljević.

Ipak, on je izrazio bojazan da će spomenik, na mestu na kojem se nalazi, biti oštećen.

- Ja sam bio više za to da bude negde u strogom centru grada. Šaban je voleo ovaj deo Niša ali koliko ja znam ovde se skupljaju skinhedsi, bojim se da ne oštete spomenik. Na Nišu je da dokaže da se to neće dogoditi - dodao je Paskaljević.

Ljubiša Samardžić, koji nije mogao da prisustvuje ovom događaju, u telegramu je poručio Šabanu da se “ne ljuti na zemlju koja kratko pamti”.

Bivši premijer Srbije, Zoran Živković zaključio je da je Niš uspeo da se na pravi način oduži jednom velikom umetniku.

Otkrivanjem spomenika Šabanu Bajramoviću formalno je otpočeo 27. Internacionalni Nišville džez festival.


Pod nadzorom policije

Prvu noć na nišavskom keju, Šabanova bista bila je pod nadzorom obezbeđenja i policije. I narednih dana, kako saznajemo, policija će pojačano motriti na ovo mesto.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: