Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:15, 26. 8. 2013.

| Kultura

Otvaranje 48. Filmskih susreta

Autor:Maja MicićIzvor:Južne vesti
Untitled.jpg

Festival filmskih ostvarenja, koji će 48. put biti održan u Nišu, počeće večeras od 20:30, a prvi film koji će publika moći da vidi je “Kad svane dan” Gorana Paskaljevića.

Glavnu ulogu tumači Mustafa Nadarević, a priča prati 72-godišnjeg profesora muzike koji pod neobičnim okolnostima otkriva svoje pravo poreklo i traga za malo poznatom istinom o logoru Staro sajmište.

Film “Mamaroš” reditelja Momčila Mrdakovića sa Mirom Banjac i Bogdanom Diklićem, koji sledi nakon prve projekcije, prati čovaka koji živi u senci svoje majke. Nakon što je dobio Zelenu kartu, on sa majkom odlazi iz Srbije, ali mama se, uprkos idološkim razlikama, mnogo bolje snalazi.

Između dve projekcije glumici Veri Čukić biće, prema najavama, uručena nagrada “Pavle Vuisić” za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu.

Tokom 6 festivalskih dana posetiioci će moći da vide 12 filmova u takmičarskom delu, a o najuspešnijim filmovima i glumcima odlučivaće, kako je najavljeno, žiri koji čine Aljoša Vučković i Marko Živić na čelu sa predsednicom, glumicom Đurđijom Cvetić.

Posednjeg dana festivala publika će moći da vidi i dva gostujuća filma sa istorijskom tematikom - “Put posut ružama” i “Ponoćna molitva”.

Oganizatori kao novinu 48. festivala najavljuju i takozvani “digital cinema package”, koji je kako kažu, najmoderniji standard kada je reč o bioskopima.

- Večeras će na Letnjoj pozornici posetioci videti jednu novu i potpuno drugačiju projekciju, kakva dosad nije viđena na festivalu - kaže selektor festivala Dejan Dabić.

U okviru pratećeg programa u bioskopu Kupina zainteresovani će, prema najavama, danas, u sredu i četvrtak od 18:30 i u utorak, petak i subotu od 17 sati moći da pogledaju italijanske arheološke filmove.

U utorak će u hotelu “My place” od 14 sati biti održana promocija monografije i filma o Marku Nikoliću, prošlogodišnjem dobitniku nagrade za životno delo, a od 18:30 biće otvorena izložba Jovana Šurdilovića u Galeriji NKC-a.

Trećeg festivalskog dana od 13:30 u hotelu “My place” biće predstavljena knjiga “Dr Rej i đavoli”, a od 17 sati u Kupini će se davati bugarski film “Istraga”, najavljuju organizatori.

U četvrtak će od pratećeg programa festivala zainteresovani moći da prisustvuju okruglom stolu “Glumci u studentskim filmovima” od 13 sati u hotelu “My place”, a od 17 u Kupini će se prikazivati film “Ostavljeni” iz Bosne i Hercegovine.

Od 13 sati u petak u hotelu će biti održana promocija filmskih časopisa, a od 18:30 u Kupini će posetioci moći da vide 3D ostvarenje “Simon čudotvorac”, dok će se u subotu u isto vreme davati domaći film “Jelena, Katarina, Marija”.

Kako kažu u Niškom kulturnom centru, kompleta ulaznica još ima i u prodaji su po ceni od 2.000 dinara, dok je ulaz na izložbe, promocije i projekcije pratećeg programa besplatan.

Kompletan program zainteresovani mogu videti ovde.

Kad svane dan - Trejler

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: