Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:10, 29. 5. 2015.

| Kultura

Otvaranje lokaliteta Medijana za posetioce, ali na 5 dana

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
medijana
Centralni deo Vile pokriven

Posle oko tri godine, koliko je arheološko nalazište Medijana zatvoreno za posetioce zbog radova, svi zainteresovani će moći da obiđu ovaj antički lokalitet uz stručno vođenje kustosa, ali samo od 1. do 5. juna.

Nišlije i turisti moći će da posete ovo antičko nalazište samo pet dana jer, kako navode u Narodnom muzeju Niš, radovi na Vili sa peristilom i njenoj okolini još traju.

Direktor niškog Narodnog muzeja Slaviša Popović kaže da su odlučili da, kako zbog obeležavanja gradske slave, tako i velikog interesovanja za posetu Medijani, organizuju grupne obilaske uz pratnju vodiča.  medijana I radovi na muzejskoj zgradi još traju

Stekli su se uslovi, na našu radost, da možemo da primamo organizovane grupe pošto se u većem delu Vile sa peristilom ne obavljaju radovi. Zainteresovane grupe i pojedinci mogu se najaviti nama, a oni koji to ne učine mogu doći na nalazište i naši kustosi će biti tu da ih prime i bezbednom maršrutom provedu kroz lokalitet - objašnjava Popović.

On napominje da će tih dana stručna vođenja biti besplatna za sve posetioce, a “vrata” Medijane biće otvorena od 9 do 15 sati. 

Kako objašnjava viši kustos Narodnog muzeja Vesna Crnoglavac, obilazak će krenuti od severnog dela Vile sa peristilom, a posetioci će imati priliku da vide ostatke dvorišta, sale za prijem, trpezarija i drugih delova rezidencije Konstantina Velikog.

Posetioci će imati priliku da čuju sve o Vili, kao i o građevinskom kompleksu koji je podigao Konstantin Veliki zajedno sa svojim naslednicima. Stručna služba Narodnog muzeja obezbediće potpuno bezbedan boravak posetilaca  - ističe Crnoglavac.

nalaziste-medijana Ona napominje da će se, što se tiče muzeja, potruditi da u predstojećem periodu, iako se izvode radovi, “svaki put kada to sa aspekta bezbednosti bude moguće”, zainteresovanima bude dozvoljeno da borave na Medijani.

Više od pet godina mi spremamo postavku koja bi bila izložena u zgradi muzeja na Medijani, ali nažalost došlo je do promena na tom objektu. Videćemo po okončanju svih radova da li će muzejska zgrada imati uslove da se u njoj prezentuje arheološki materijal - kaže viši kustos Narodnog muzeja.

Inače, centralna krovna konstrukcija koja pokriva Vilu sa peristilom je završena, a u toku je pokrivanje platnom. Ostaje i da se postavi bočna krovna konstrukcija, da se obnovi muzejska zgrada, otkriju mozaici…

nalaziste-medijana2

Podsetimo, iako je trebalo da radovi na Medijani budu završeni pre 2013. godine, kada se obeležavalo 1.700 godina od Milanskog edikta koji je doneo Konstantin Veliki, to se nije desilo. Bilo je problema sa novcem, pa su rokovi stalno pomerani.

Tako je u godini jubileja Medijana bila zatvorena za turiste, a potom je predviđeno da prva faza bude gotova do novembra 2014. godine. Međutim, to se nije desilo, pa je onda procenjeno da će biti pokrivanje Vile biti gotovo u toku ove godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Strucni vodic

    19:11 // 30. 5. 2015.

    Budite ljubazni, kada budete isli na medijanu, postoji dres kod, obavezno obuti cizme zbog velike trave i velikog broja zmija......

  • Olivera Jovanovic

    15:28 // 30. 5. 2015.

    Malo su se dockan setili!Neka sve zavrse,pa dolazimo.Ionako su mnogi strani turisti u vreme obelezavanja Milanskog edikta,bili vracani nazad.Sacekacemo jos desetak godina,pa dolazimo da vidimo radove!

  • Zavodnik zaštite spomenika

    12:15 // 30. 5. 2015.

    ispada da je užasna vest ako se sitnim gestom obnavlja interesovanje građana za ovaj bitan mamac za turiste.

    Od malo pozitivnije formulisane vesti, bar bi građani imali korist.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: