Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:57, 24. 12. 2018.

| Kultura

Otvoren 55. Sajam knjiga u Nišu - “Mladi će ideje za promene naći u knjigama”

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
sajam-knjiga-2018-foto-vkeser
Sajam "zakasnio" ove godine; foto: V. Keser

U hali "Čair” večeras je otvoren 55. Niški sajam knjiga na kome do 30. decembra učestvovati 80 izlagača. Sajam je otvorio književnik Vladimir Pištalo koji je istakao da će knjiga preživeti elektronsko doba, napomenuvši da je svaki medijum dobar nosilac priče, ali najveću prednost Pištalo daje knjizi.

Odloženi Niški sajam knjiga konačno je otvoren, pa ljubitelji romana, zbirka poezije i drugih knjiga mogu da potraže svoje omiljeno delo, a i da uštede jer mnogi izdavači, kako kažu, daju i sajamske popuste.

Niški festival knjige otvorio je proslavljeni srpski pisac i dobitnik NIN-ove nagrade Vladimir Pištalo uz reči da je u modernom elektronskom dobu knjiga na iskušenju, pa dodaje “da čak i njegovi studenti imaju problema da čitaju romane”. sajam-knjiga2-2018-foto-vkeser Pištalo svečano otvorio Sajam; foto: V. Keser

Verujem da će knjige naći načina da prežive uprkos elektronskim mrežama i društvenim medijima. Verujem da je svaki medijum dobar nosilac priče, ali prednost dajem knjigama...Mladi ljudi često osećaju da niko nije sa njihove planete. Misleća mladež je po definiciji neprilagođena. Mladima su potrebne ideje koje će promeniti njihovu situaciju, te ideje im neće doći iz video igara, njih će naći u knjigama - rekao je Pištalo.

Ovaj pisac na Sajmu promoviše i svoju novu knjigu - Sunce ovog dana (Pismo Andriću) u kojoj Pištalo “razgovara” sa slavnim nobelovcem na način blizak onome na koji je mladi Andrić vodio „Razgovor sa Gojom“.


Gužva izostala prvog dana, novi termin Sajma na testu

Prvog dana Nišlije su šetale štandovima tražeći novi roman ili klasik. Primetan je povećan broj štandova lokalnih izdavača, ima i nekoliko “crkvenih”, a tradicionalno su tu i neki “jaki igrači” srpskog izdavaštva kao što su Laguna, Lom i Arhipelag, ali je i primetan izostanak “konkurencije”, kako je bilo ranijih godina.

srđan savić Novi termin, isto odstojanje; Foto: Vanja KeserNa testu je i novi prednovogodišnji termin Sajma. Direktor NKC-a Srđan Savić rekao je na otvaranju da će interesovanje publike pokazati da li je ovaj termin dobar ili ne, odnosno da li će možda i narednih godina sajam biti održavan na kraju godine.

Iz Niškog kulturnog centra, koji organizuje sajam, najavljuju da će na štandovima moći da se kupe rečnici, udžbenici, antikvarne knjige, beletristika, naučno-popularna i enciklopedijska izdanja, kao i knjige za najmlađe.

Inače, ovogodišnji sajam, koji nosi krilaticu "Tajna je u knjizi", održava se znatno kasnije u odnosu na ranije godine, pošto je uglavnom organizovan mesec dana nakon Beogradskog sajma, odnosno u oktobru ili novembru.

Hala će za posetioce biti otvorena svakog dana od 10 do 20 sati. Ulaznice koštaju 120 dinara, dok pri grupnim posetama učenike i studente očekuje snižena cena, koja će iznositi 70 dinara.

Prateći programi

24. decembar

18 sati - Svečano otvaranje Sajma knjiga

Sajam otvara književnik Vladimir Pištalo

19 sati - Promocija knjige Vladimira Pištala SUNCE OVOG DANA – PISMO ANDRIĆU. Govore: V. Pištalo i Nenad Šaponja.

Beskompromisno demonstrirajući etiku književne odanosti, ali istovremeno i etiku odanosti književnosti, pripovedanju sveta, Pištalo razgovara sa Andrićem na način blizak onome na koji je mladi Andrić vodio „Razgovor sa Gojom“.


25. decembar

18 sati - Predstavljanje knjige "Usnuli zmajevi" (Laguna). Reč  je o koautorskoj knjizi koju potpisuju Aca Seltik i Miloš Petković, a koju je ilustrovao Igor Krstić.


26. decembar

12 sati  - Dodela sajamskih nagrada.

13 sati - Predstavljanje izdanja SIIC-a iz Niša.

17 sati - Promocija romana "Loza Pelina - Rosa", autorki Dragane Ćosić i Aleksandre Savić, u izdanju Portalibrisa.

18 sati - Najava knjige „Memoari - Luj Fraše d ` Epere“. O knjizi će govoriti Zoran Kolundžija, vlasnik izdavačke kuće Prometej. 

Biće reči i o drugim beleškama ovog francuskog maršala i srpskog vojvode (Solunski front, Srbija, Balkan)

19 sati - Predstavljanje romana "Svetioničar - Pritajeno zlo" autora Mladena Đorđevića u izdanju "Otvorene knjige"  i koautorskog romana "Jezomor - Portret troprstog slikara" (Portalibris) koji potpisuju Mladen Stanisavljević i Miloš Petković. Na promociji će govoriti predsednik društva ljubitelja fantastike "Ordo Drako Niš" Darko Stanković.


27. decembar (Dečiji dan)

Tokom dana predstavljanje knjiga i nastupi autora za decu iz Niša i Srbije

17 sati -  O suštini časopisa „Danica“ i „Danica za mlade“ za 2018. godinu govoriće: dr Goran Maksimović, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu – o suštini savremenog pogleda na Vuka u 2018. godini, mr Milunka Mitić, predsednica Skupštine Društva za negovanje duhovnih vrednsoti „Vuk Karadžić“ Niš – o poetskim prilozima u časopsiu „Danica“, Nemanja Jovanović, doktorand Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu – o „Danici za mlade“, Dragana Jovanović, glumica Narodnog pozorišta Niš – kazivaće stihove iz „Danice“.

18 sati - Promocija zbirke ilustrovanih priča "Vilin-pero Drakonije" koju su pisali i ilustrovali niški osnovci, a objavilo Udruženje ljubitelja fantastike Ordo Drako Niš. Učesnici će biti članovi društva i deca-autori.

19 sati - Razgovor o knjizi  iz „Lečenje ratnih rana ekstremiteta“ prof. dr Zorana Golubovića, dir. Klinike za otopediju (izdavač Medicinski fakultet, Niš; 2018).

Pored autora knjige, o njoj će govoriti i acc. dr med sci  Predrag Stoiljković, zamenik dir. Klinike za ortopediju.


28. decembar

18 sati - Promocija tetralogije "Patuljci i vile" autora Miloša Petkovića u izdanju "Pčelice". Tom prilikom, odlomke iz knjiga „Proleće“, „Leto“, „Jesen“ i „Zima“ čitaće novinarka Marija Ružić sa televizije Belle Amie.


29. decembar

17 sati - Pisac Danijel Jovanović, autor serijala „Severna kapija“ (u izdanju Otvorene knjige) promoviše treći deo serijala: "Stranice od peska".

18 sati - Promocija knjige  „Srbi između paranoičnosti i naivnosti“ autora Žikice Simića, u izdanju IK „Prometej“. Osim autora učesnici bi bili dr Ivica Živković i Vladimir Veljković (publicista i istoričar iz Niša).

19 sati - Nastavak razgovora o knjizi „Pozorišni direr i drugi zapisi“ - Aleksanadar Milosavljević  (Izdavač Sterijino pozorje).

Razgovor će voditi Spasoje Milovanović, direktor Narodnog pozorišta u Nišu i  Dejan Petković, taetrolog.

 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Janko Vujić

    21:48 // 25. 12. 2018.

    "O suštini časopisa će govoriti" - o suštini časopisa?! Sramota me je što mi je Goran Maksimović predavao i što je takav čovek bio dekan Filozofskog fakulteta. Govoriće o suštini časopisa. Pa, čoveče, ej! Kakva nepismenost, kakva prostota.

    • Petar Petrović

      22:02 // 27. 12. 2018.

      Nejasno je zašto bi uvaženi profesor Maksimović trebalo da bude odgovoran za ono što su napisali u najavi nepismeni urednici NKC-a. Što se tiče njegovih predavanja to je vrhunsko znanje i sposobnost i ako te je sramota zbog toga znači da nisi ni bio dorastao da budeš njegov student. Što se tiče njegovog dekanskog rada, Filozofski fakultet nije imao, niti će više ikad imati tako kvalitetnog dekana.

  • Evgenije K. Miloradović

    12:11 // 25. 12. 2018.

    Сајам је отворио најдосаднији и нанеталентованији савремени писац! Само неком великом мазохисти је могла доћи на памет идеја да Пиштало отвара један сајам књига. Ономе ко прочита до краја неки од бројних романа овог скрибомана без имало маште, требало би одмах дати орден заслуга за упорност. Права антипропаганда читања и књижевности!

    • Ouzo

      23:56 // 26. 12. 2018.

      Za vasarske predstave u kasabi,taman je po meri!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: