Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:43, 9. 10. 2018.

| Kultura

Otvoren Festival evropskog filma u Nišu

Autor:S. G.Izvor:Južne vesti
filmska klapa
Još 7 filmova u narednim danima; foto: Flickr Tanjila Ahmed (ilustracija)

Projekcijom austrijskog filma Svetlo, u Niškom kulturnom centru zvanično je otvoren Festival evropskog filma. Ljubitelji sedme umetnosti sa tla Evrope imaće prilike da do petka 12. oktobra pogledaju još 7 ostvaranja.

Večeras od 19:30 biće prikazani kratki filmovi iz Britanije, a u 21 holandska drama Tonio.

U sredu, 10. oktobra pred filmoljupcima će se naći švedski dokumentarac Upad kod Bergmana, u kojem grupa poznatih međunarodnih filmskih režisera traže osamljenu kuću koju je izgradio poznati švedski režiser Ingmar Bergman na ostrvu Faro na Baltičkom moru. Film koji sledi tog dana je danski dokumentarni film o svesti kroz prizmu kvantne fizike.

Narednog dana biće prikazana finska drama Druga strana nade, kao i drama iz Belgije Sonar, dok je za poslednje veče festivala predviđen film Nijedan sistem nije siguran.

Projekcije će, navode organizatori, biti upriličene u 19:00 i 21 sati, a ulaz će biti besplatan.

Kompletan progam

UTORAK, 9. oktobar
 - Kratki filmovi BAFTA 2017, Velika Britanija, 19 sati
Osam kratkih filmova i animacija
- Tonio, Holandija, 21 sat
Nakon pogibije 21-godišnjeg studenta Tonija u saobraćajnoj nesreći, njegovi roditelji pisci suočavaju se sa tugom i žaljenjem jer trpe agoniju gubljenja svog jedinog deteta. Tragičan događaj drastičnio menja njihov život.

SREDA, 10. oktobar
- Upad kod Bergmana, Švedska, 19 sati
Grupa poznatih međunarodnih filmskih producenta, među kojima su Michael Haneke, Clair Denis, and Alejandro González Iñárritu istražuju osamljenu kuću koju je izgradio poznati švedski režiser Ingmar Bergman na ostrvu Faro na Baltičkom moru, dok razmišljaju o njegovom bogatom filmskom nasleđu, posećujući obližnje lokacije viđene u mnogim njegovim filmovima.
- Dok ne gledaš, Danska, 21 sat
Dokumentarac ispituje predmet svesti u smislu kvantne fizike u bliskoj saradnji sa naučnicima na Niels Bohr institutu. Narativni oblik filma daje publici priliku da prate proces u kome rezultati nisu predstavljeni ranije, a pokreće niz osnovnih naučnih pitanja: šta ako osnovni uzročni odnosi u svetu ne funkcionišu kao što mislimo da oni rade? 

ČETVRTAK, 11. oktobar
- Druga strana nade, Finska, 19 sati
Dve priče koje se spajaju nakon 40 minuta. Prva prati Haleda, sirijskog izbeglicu. Slepog putnika na teretnom brodu koji se iskrcao u Helsinki, kako bi, iako s malo nade u uspeh, tražio azil. U drugoj, Vikstrom je trgovački putnik koji prodaje muške kravate i košulje. Ali kada ga u kockarnici na pokeru posluži sreća, okreće leđa trgovini i kupuje restoran u najudaljenijem kutku Helsinkija.
- Sonar, Belgija, 21 sat
34-godišnji inženjer zvuka, Tomas, živi uravnoteženim životom, razastrt između radova za radio, bendova za koje snima i muzičkih minijatura koje bi i sam želeo da izvede. Vreme često provodi zaključan u svom studiju, i više voli da bude okružen muzikom, zvucima nego ljudima. Fred, njegov alter ego, optužuje ga za njegovu autoizolaciju i usamljenički život.

PETAK, 12. oktobar
- Nijedan system nije siguran, Nemačka, 19 sati
Za svoju okolinu stidljivi Benjamin je niko i ništa, zbog čega se često povlači u dubine interneta. Tamo on može da bude šta god želi i niko ne zna ko se krije iza njegovog pseudonima. Digitalni maskenbal Benjaminu ne pada teško, on je vrhunski haker. U harizmatičnom Maksu on nalazi istomišljenika. Zajedno sa temperamentnim Stefanom i paranoidnim Paulom osnivaju hakersku grupu „CLAY“.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: